Efter 15 år - snart kan Opphem få fiber

Byalaget i Opphem har kämpat för fiber i över 15 år, och nu kan det snart bli verklighet. Enligt Itsam ska den första etappen påbörjas inom kort - med grävstart under våren.

Snart kan företagaren och Opphemsbon Erkki Saikkonen, och drygt 100 hushåll till, få fiber. I alla fall enligt kommunalförbundet Itsams planer.

Snart kan företagaren och Opphemsbon Erkki Saikkonen, och drygt 100 hushåll till, få fiber. I alla fall enligt kommunalförbundet Itsams planer.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-03-01 18:00

– Jag ropar inte hej innan jag ser en grävmaskin vid Opphemskorset, men nu finns pengarna, besluten är fattade och det finns en projektering. Vi väntar på ett enda markägaravtal, så nu är vi nära, konstaterar Erkki Saikkonen, företagare, Opphemsbo och medlem i byalagets fibergrupp.

Vi träffas några dagar efter att samhällsbyggnadsnämnden (sbn) klubbat årets plan- och prioriteringslista för fiberutbyggnaden i Kinda. Tillsammans med bland annat Oppeby-Sätra och Mjölkvik är Opphem ett av de områden som står näst på tur. Här berörs cirka 70 hushåll i etapp ett, 103 totalt, och den sammanlagda kostnaden för projektet beräknas till drygt åtta miljoner kronor. För Erkki Saikkonen, som bedriver konsultverksamhet och internetbokhandel längs den första etappen, är det viktigt att utbyggnaden blir av.

– I dag har vi ADSL men kopparnätet sjunger på sista versen och försvinner det har vi ingenting, så vi måste ha en ersättare, förklarar företagaren och fortsätter:

– Att det har varit en långbänk är frustrerande för hela bygden. Vi har ett antal företag och jordbruken blir alltmer beroende av internet. För att Opphem ska kunna leva och utvecklas måste vi hänga med i den tekniska utvecklingen.

När vi frågar Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S) om varför utbyggnaden dröjt har han inget bra svar.

– Det är rena spekulationer från min sidan men från början handlade det nog om ekonomiska resurser, att kommunen valde att prioritera andra områden. På senare år vet jag att det har varit ett problem att få tag på entreprenörer.

Redan förra året fanns Opphem med bland kommunens högst prioriterade områden men som vi tidigare har rapporterat användes endast 965 000 av budgeten på 5,5 miljoner kronor. Nu, med fem ytterligare kommunmiljoner, är Itsams förhoppning att utbyggnaden kan färdigställas inom ett och ett halvt år och att det sker i två etapper.

– Alla frågetecken har retts ut, vi har en bra kontakt med kommunen och vi kan köra på för fullt, så jag är inte det minsta orolig, förklarar Itsams förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly och sbn-ordföranden Mikael Österling (L) avslutar:

– Hur mycket pengar som faktiskt användes förra året är inget som vi från kommunens sida kan vara nöjda med. Däremot kan vi inte skylla allt på Itsam, det är ett gemensamt projekt. Nu hoppas vi på att den klubbade planen fullföljs.

"Har varit frustrerande för hela bygden", säger Erkki Saikkonen om att fiberdiskussioner pågått i över 15 år.
"Har varit frustrerande för hela bygden", säger Erkki Saikkonen om att fiberdiskussioner pågått i över 15 år.
Karta: Opphem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!