Efter dödsolyckan: korsningen ska bli säkrare

Säkerheten ska höjas vid järnvägskorsningen vid Torps Gård norr om Kisa. Där passerar Kustpilen flera gånger om dagen.

Trafikverkets Lotten Herrman ser åtgärderna som positiva.

Trafikverkets Lotten Herrman ser åtgärderna som positiva.

Foto: Kajsa Nilsson

Kinda kommun2019-11-01 18:00

Korsningen är tänkt att förses med en ljudsignal, vilket innebär att tåg som passerar på järnvägen kommer att varna trafikanterna med en ljudsignal när de närmar sig korsningen. Men Trafikverket har också för avsikt att höja upp vägen så att förarna ska ges bättre sikt för att se om det kommer ett korsande tåg.

Anledningen till att säkerheten höjs vid korsningen vid Torps Gård är att där skedde en olycka i januari tidigare i år. Då omkom en man när hans bil och tåget kolliderade.

– Varje korsning är unik och vi anpassar åtgärderna vid varje tillfälle, säger Lotten Herrman, chef för verksamhetsstyrning på Trafikverket.

Maria som var sambo med mannen som omkom i olyckan, tycker inte att det är tillräckliga åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Det här innebär inte att det blir säkrare för trafikanter som korsar järnvägen. Det är som att inte göra någonting åt problemet, säger hon.

Lotten Herrman säger att dessa åtgärder är standard att följa vid den här typen av järnvägsövergångar och tycker att det är en klar förbättring.

– De här åtgärderna ger absolut en större möjlighet att se tågen som kommer, säger hon.

Det var i torsdags som Trafikverket släppte en lista över plankorsningar där de kommer att vidta åtgärder för att förbättra säkerheten.

Sett över hela landet är det omkring 180 övergångar som är aktuella. Det är framför allt obevakade järnvägskorsningar som nu ska åtgärdas och det kommer att ske under nästa år.

Vägen vid järnvägsövergången kommer att höjas för att ge bättre sikt.
Vägen vid järnvägsövergången kommer att höjas för att ge bättre sikt.
Karta: Torps Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!