Efter kritiken: "Är djupt beklagligt och allvarligt"

Kindas politiska ledning tar till sig av kritiken efter revisorernas arvodesgranskning. "Däremot håller vi inte med om att vi har varit passiva", förklarar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Nu, efter måndagens kommunstyrelsesammanträde, svarar ordförande Conny Forsberg (S) och hans ledamöter på den kritik som kommunrevisionen nyligen har framfört gällande arvoden och ersättningar.

Nu, efter måndagens kommunstyrelsesammanträde, svarar ordförande Conny Forsberg (S) och hans ledamöter på den kritik som kommunrevisionen nyligen har framfört gällande arvoden och ersättningar.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2020-05-06 07:00

Mitt under coronapandemin har en helt annan kris blossat upp i kommunen. För drygt två veckor sedan kunde vi rapportera om de felaktigheter gällande arvoden och ersättningar till förtroendevalda som kommunrevisionen har funnit genom en granskning. Med anledning av detta råder revisorerna fullmäktige att i 2019-års bokslut rikta en anmärkning, i sammanhanget en form av skarp kritik, mot kommunstyrelsen (ks) för bristande styrning och intern kontroll av verksamheten. Vid måndagens ks-möte klubbade ledamöterna igenom ett svar på kritiken.

– Vi är ödmjuka, tar till oss av kritiken och tackar för att vi har uppmärksammats på otydligheter i reglementet och den praxis som använts. För att se till att fel inte upprepas har vi tillsatt en parlamentarisk grupp. När det gäller förrättningarna genomförde vi omedelbart åtgärder så att det numera hanteras helt och hållet efter våra styrdokument, förklarar Forsberg.

Vad som föranledde revisorernas granskning var att kostnaderna för politikerarvoden, vid årets slut, överskred budget med 1,5 miljoner kronor. Enligt kommunrevisionen finns det ingen tillgänglig dokumentation som styrker att ks har hanterat budgetavvikelsen under 2019 och att den politiska ledningen därför kan anses ha varit passiv. Här är ks-ordföranden och hans ledamöter av en annan uppfattning.

– Vi har tagit upp den här frågan i ks vid ett flertal tillfällen för att ta reda på vad avvikelsen beror på. Vi har fått förklaringen att det bland annat har att göra med stora sammankomster och fler utbildningar under det första året på en mandatperiod. Det har vi inte haft någon anledning att misstro, berättar Forsberg och fortsätter:

– Vad som har varit en miss från vår sida är att vi bara har haft en muntlig redovisning som inte framgår av protokollen.

undefined
"Vi ser väldigt allvarligt på det här, det måste vi verkligen poängtera", förklarar kommunstyrelseledamoten Erik Andersson (V) som menar att situationen skadar förtroendet för Kindapolitikerna.

Ledamoten Erik Andersson (V) påpekar också att ks, på initiativ av hans eget parti, skärpte kontrollen av arvoden inför 2020 redan innan revisorernas granskning. Samtidigt uttrycker han allvaret i den situation som har uppstått.

– Ur mitt perspektiv är det här djupt beklagligt och väldigt allvarligt. Man måste ha ordning på arvodesinbetalningarna, det är en så viktig förtroendefråga, och den ordning som medborgarna kan kräva har faktiskt inte funnits fullt ut. Det är något som spiller över på hela politikerkollektivet, avslutar han.

undefined
Det tillförordnade oppositionsrådet Anne Begman Gustafsson säger så här om arvodeskritiken: "Det är klart att det ska vara rätt och riktigt men jag tror inte det felen gjorts med ont uppsåt".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!