"Får aldrig vara på bekostnad av personal"

Hur påverkar egentligen bildningsnämndens ansträngda ekonomi personalen i Kindas skolor? Vi tog ett snack med Marianne Bernerson, Lärarförbundets lokala ordförande sedan mer än 15 år.

Marianne Bernerson, lärare på Horns skola och fackordförande i Lärarförbundets lokala avdelning, kommenterar det ekonomiska läget.

Marianne Bernerson, lärare på Horns skola och fackordförande i Lärarförbundets lokala avdelning, kommenterar det ekonomiska läget.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2020-01-29 12:00

– Vår syn är att kommunen har försökt att bibehålla kärnverksamheterna i förskola och grundskola, så det har inte varit några stora nedskärningar, men vikarierestriktiviteten påverkar givetvis. Man kanske låter bli att ta ut den extra semesterdagen, som man egentligen behöver, för att man vet att kollegorna drabbas, menar fackordföranden.

Är det främst vikariefrågan som har märkts av? 

– Nej, det har också hänt att man till exempel har fått avslag för att byta ut vissa läromedel. De gamla kanske funkar, men de är oftast inte lika aktuella i undervisningen.

Lärarförbundet är den största fackliga representanten bland personalen i Kindas skolor, med ungefär 150 medlemmar.

Hur är reaktionerna på åtstramningarna?

– Jag tror vi har hela spektrumet. En del blir oroliga och läser in allt det svarta. Andra ser att kommunen gör vad de kan för att inte ta av kärnverksamheten, svarar Bernerson och fortsätter: 

– Det kan vara jättetufft när det ekonomiska läget är kärvt, men på något sätt brukar man alltid komma igenom det. Samtidigt får det aldrig vara på bekostnad av personal och elever.

Är du orolig för skolans kvalité?

– Fortsätter den här utvecklingen är jag orolig att läget blir mer pressat och att det kan leda till fler sjukskrivningar och större sjukfrånvaro. Om man inte hinner eller orkar med är det oftast förberedelserna, att kunna ge alla elever vad de behöver, som påverkas, avslutar Bernerson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!