Här är kommunens utmaningar vid plötsliga vintervädret

"Tålamod!", uppmanar ansvariga på kommunen till. De plogar så fort det är snö, men alla gator kan inte bli plogade samtidigt. Vissa får vänta till sena eftermiddagen. Några som redan har stött på utmaningar är sophämtningen.

Lasse Sandström vid trappan till skoaffären Skon vid bron. "Det är kommunens trappa" säger han men borstar glatt vidare.

Lasse Sandström vid trappan till skoaffären Skon vid bron. "Det är kommunens trappa" säger han men borstar glatt vidare.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kinda kommun2023-11-29 14:00

Med vinterväder förändras villkoren för renhållningsarbetarna. Sophämtningen har redan påverkats under de senaste dagarnas vinterväder. Det menar Susanne Johansson, som är driftledare för Kimek.

– Allt blir betydligt mer tungarbetat, säger hon.

Kylan har gjort att soporna fryser fast i soptunnorna och kan vara svåra att få ur. Även om det inte har kommit så mycket snö att tunnorna är inplogade är det halt, menar hon.

Snön ställer till med problem både i inne i orterna och ute på landsbygden.

– Ofta är det bättre sandat i samhället än på landsbygden. Nu är det inte så farligt när det är snö, men när det börjar smälta av blir det ofta ren is och då är det väldigt dåligt sandat. Det är ett stort problem, säger hon.

Snöröjning har blivit ett vardagsinslag den senaste veckan. Jonathan Bexell är driftledare på serviceavdelningen i Kinda kommun.

– Vi har varit ute och plogat och sandat lite på prioriterade gångvägar och backar, säger han.

Han och hans kollegor är vana att systematiskt – och "intensivt" – följa väderleksrapporten. Det kommer de att få göra ett par månader framöver.

Nu, när ett rejält täcke snö har lagt sig över Kinda vet han och hans mannar vad de ska göra: vara beredda och ploga så fort det är snö.

– Men alla gator kan inte blir plogade samtidigt. Vissa vägar kommer inte att bli plogade förrän på eftermiddagen, säger han.

undefined
Det plogas och sandas rejält i Kinda. Vissa gator prioriteras över andra: Kommunens huvudgator, gator till industrier samt cykel- och gångvägar där det är backigt och kuperat är prioriterade.

Kommunens huvudgator, gator till industrier samt cykel- och gångvägar där det är backigt och kuperat är prioriterade. Riksväg 23/34 ansvarar Trafikverket för.

– Det är inte kommunens gator, säger Jonathan Bexell.

Han menar att det inte är särskilt halt just nu, då kylan gör att underlaget blir strävt.

– Det är tacksamt på så vis, vi behöver inga jätteåtgärder än så länge.

undefined
Jontathan Bexell, driftledare på serviceavdelningen i Kinda kommun, menar att det än så länge inte är så halt. "Kylan gör underlaget strävt".

Istället betonar han att de senaste dagarna har gått smidigt. Man har enbart behövt köra dagtid och det har inte behövts några beredskapsutryckningar. 

– Vi har koll på läget.

Men kommer det mycket snö kan situationen snabbt förändras.

– Vi måste hinna med. Både med dygnsvila och med personal. Men det känns som om vi är väldigt förberedda. För tillfället i alla fall.

undefined
Hus– och fastighetsägare har ansvar för att skotta den delen av trottoaren som finns utanför ens fastighet.

På vilket sätt då?

– Vi har ett rullande beredskapsschema för vår personal. Vi har alltid folk från mitten av oktober till slutet på mars som är i beredskap om det skulle komma snö.

undefined
Om det kommer mer snö kan läget snabbt förändras. Men enligt Jonathan Bexell har kommunen koll på läget.
Väg 23/34 är inte kommunens väg. Den ansvarar Trafikverket för.
Väg 23/34 är inte kommunens väg. Den ansvarar Trafikverket för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!