Forsberg (S): "Det har varit ett stålbad"

Att ge sig in i Kindapolitiken till 100 procent var långt ifrån självklart för Conny Forsberg (S). "Det har varit ett stålbad", säger kommunstyrelsens ordförande om 2019, mandatperiodens första år.

Ett år som kommunstyrelsens ordförande har gått för Conny Forsberg (S). "Det har varit som en startsträcka", säger han.

Ett år som kommunstyrelsens ordförande har gått för Conny Forsberg (S). "Det har varit som en startsträcka", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-01-12 10:00

Vi träffas i hans tjänsterum i kommunhuset, en dryg vecka har gått av det nya decenniet. Här efterträdde han partikollegan Hans Måhagen (S) efter ett tungt kommunval för Socialdemokraterna, där partiet tappade nära nio procentenheter. Trots allt behölls makten och ett samarbete inleddes med Liberalerna, Centerpartiet och Landsbygdspartiet oberoende. Samarbetet höll ett år, nu ser läget annorlunda ut.

– För mig svider det verkligen att inte kunna få ett samarbete att fungera. Att vara en minoritet i fullmäktige, och nu också i kommunstyrelsen (ks), kommer att vara en utmaning. Dialogen med oppositionen kommer att fortsätta att vara allt viktigare, säger Forsberg och fortsätter:

– Jag ser inte att det finns något hållbart alternativ till den här koalitionen, som kan få majoritet. Det är möjligt att vi kan tänka oss att ta in något mer parti, men det har vi inte funderat över. Vi vill inte kasta in Kinda i ett politiskt kaos. 

Efter 15 år som aktiv kommunpolitiker, bland annat som ordförande för den tidigare kultur- och fritidsnämnden, dök han vid årsskiftet 2018/2019 in i sitt nya uppdrag. 

– Att lägga all min tid på politiskt arbete var ingen självklarhet. Man lämnar ett ganska tryggt liv som förvärvsarbetare bakom sig, så det var ett tufft, men samtidigt spännande, steg att ta. 

Hur ser du på året som gått? 

– Det har varit som en lång startsträcka för att komma in i den här rollen och jag tror ingen av oss i ks hade koll på hur ekonomin såg ut innan vi tog ett djupt omtag. Det har varit ett stålbad, men nu känns det som att vi är på väg åt rätt väg.

Besluten kring Rimforsa skola och inriktningsbeslutet om att lämna Itsam är två av de punkter som han slår fast som viktiga under 2019. Han lyfter också fram medborgarträffen i Horn.

– Utifrån den turbulens som varit kring tillagningsköket i Horn har vi lärt oss att vi måste bli bättre på att kommunicera med medborgarna innan vi går till beslut.

Hade du kunnat gjort något bättre under året? 

– Massor, men jag tror inte jag har varit tillräckligt erfaren för att göra det bättre.

Vad är tankarna inför 2020?

– Det här året kommer också att vara tufft ekonomiskt, och även om vi är i minoritet tror jag ändå att vi kommer ha större möjlighet att driva politiska frågor och nå våra mål. Förutsättningarna för det arbetet finns nu.

Efter valet 2018 efterträdde Conny Forsberg Hans Måhagen som Socialdemokraternas starke man i Kinda.
Efter valet 2018 efterträdde Conny Forsberg Hans Måhagen som Socialdemokraternas starke man i Kinda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!