"Fotona och snideriet ska befrukta varandra"

Nicke Helldorff och Anders Bauer har skapat en utställning där fotografi och snideri möts. Konstnärerna har valt att kalla utställningen för "Träfåglar och naturfoto i samklang".

Nicke Helldorff jobbar med träslaget lind. Grannar har ringt när de ska såga ner en lind för att de vet att han vill ha det.
"Det är alla slöjdares favoritmaterial. Det blir snygga snitt och är ganska mjukt."

Nicke Helldorff jobbar med träslaget lind. Grannar har ringt när de ska såga ner en lind för att de vet att han vill ha det. "Det är alla slöjdares favoritmaterial. Det blir snygga snitt och är ganska mjukt."

Foto: Märta Svensson

Kinda kommun2020-06-22 20:00

Vid affären Svalsjö intill Pers mekaniska kabinett finns en sillbod. Men där finns ingen sill utan det har blivit en utställningslokal istället. Där ska konstnärerna Nicke Helldorff och Anders Bauer ha sin utställning tillsammans. Nicke Helldorff har snidat träfåglar och Anders Bauer ställer ut sina foton. De har tidigare ställt ut tillsammans i Stockholm.

– Vi tänkte att fotona och snideriet ska befrukta varandra. Man tittar på ett foto och undrar vilka fåglar som bor där, berättar Nicke Helldorff. 

Nicke Helldorffs intresse för fåglar sträcker sig långt tillbaka i tiden. Han har ringmärkt fåglar i flera år.

– Jag har hållit i ungefär 20 000 fåglar. Jag har fått en känsla för hur de ser ut.

De flesta fågelskådare har en lista där man kryssar i fåglar man har sett. Nicke Helldorff har en liknande lista men för alla fåglar han har täljt. 202 olika sorters fåglar har det blivit. Men det är långt ifrån hur många han har täljt totalt.

– Det är väl några tusen.

Processen att skapa en fågel av trä är lång. Först gäller det att grovskissa den. Har han glömt måtten så har han sin fältbok från åren som ringmärkare där de flesta mått är nedskrivna. Efter en noga skissning börjar täljandet och efter det målandet.

– Konsten är att det ska var så naturligt som möjligt. Ibland blir det bra och ibland inte. Är det något konstigt i trät, som en spricka som inte kan räddas, så hamnar den fågeln i vedhögen.

Anders Bauer, som tagit alla foton, har gjort många fotoresor. Han är intresserad av att ta bilder med drönare. Nicke Helldorff beskriver honom som väldigt noggrann.
Anders Bauer, som tagit alla foton, har gjort många fotoresor. Han är intresserad av att ta bilder med drönare. Nicke Helldorff beskriver honom som väldigt noggrann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!