Frigör avdelning för vård av smittade

Från och med tisdag (7:e april) frigörs en avdelning med nio vårdplatser på Bergdala korttidsboende i Kisa. Anledningen är att isolerat kunna vårda personer med bekräftad covid19-smitta.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Kinda kommun, med chefen Ida Björkman, höjer nu beredskapen för att kunna vårda personer som smittats av covid-19.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Kinda kommun, med chefen Ida Björkman, höjer nu beredskapen för att kunna vårda personer som smittats av covid-19.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Kinda kommun2020-04-07 10:00

– Om och när ett fall konstateras, eller när en smittad patient behöver skrivas ut från sjukhus till en korttidsplats, är det inte optimalt att man får bo granne med personer som inte har smittats. Vi gör den här rockaden för att kunna avgränsa brukare, men också personalgrupper, från varandra, förklarar vård- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman.

Det var i slutet av mars som kommunen meddelade att de, med anledning av integritet och patientsekretess, inte kommer att offentliggöra om medarbetare eller brukare inom vård och omsorg konstateras smittade av covid-19. Under måndagseftermiddagen meddelade dock vård- och omsorgsförvaltningen att de nu höjer beredskapen för att omhänderta smittade personer. Detta genom att strukturera om platserna inom kommunens korttidsverksamhet.

– Jag kan inte säga exakt hur många medarbetare det berör men det kommer att vara en personalgrupp som specifikt jobbar mot den här avdelningen när behov uppstår. Åtgärden är genomförd ur ett smittskyddsperspektiv men det är också ett sätt för oss att effektivt nyttja den skyddsutrustning som vi har.

Finns det bekräftad smitta i verksamheten i dag?

– Det här är ytterligare ett steg i vår beredskap och om fall konstateras har vi en struktur för hur vi informerar berörda och andra personer runt omkring den smittade. Att däremot publikt gå ut och påannonsera smitta på specifika boenden eller inom personalgrupper anser vi vara alldeles för utpekande.

Finns det inte ett allmänintresse?

– Jag tänker att det allmänna intresset så klart är stort och jag kan förstå att det finns en oro i samhället. Att det finns en samhällsspridning, det vet vi, och att Kinda skulle vara undantaget att drabbas ska vi nog inte tro, men jag vill i dag inte kommentera enskilda verksamheter.

Enligt en kartläggning från Ekot finns det i dag bekräftade eller misstänkta coronafall på var tredje äldreboende i landet.

Vissa kommuner rapporterar sina fall?

– Det är alldeles korrekt, det görs lite olika bedömningar, men det här är vårt ställningstagande. 

Skulle ert ställningstagande kunna förändras?

– Det vore rent spekulativt att svara på men det jag kan säga är att vi försöker ligga ett steg före och det här är ett sätt för oss att rusta verksamheterna för den utmaning som hela samhället står inför precis här och nu, avslutar Björkman.

Genom en omstrukturering bland platserna på Bergdala korttidboende har en avdelning med nio vårdplatser frigjorts för vård av covid-19-smittade brukare.
Genom en omstrukturering bland platserna på Bergdala korttidboende har en avdelning med nio vårdplatser frigjorts för vård av covid-19-smittade brukare.
Karta: Bergdala Äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!