Gabriella har fått sommarjobb: "Var verkligen orolig"

Coronapandemin gör att många Kindaungdomar fortfarande står utan feriejobb. För 18-åriga Gabriella Mirza var läget länge ovisst - men nu ser hon fram emot en sommar inom barnomsorgen.

"Det betyder jättemycket för mig", säger Gabriella Mirza som är en av de Kindaungdomar som, under en osäker tid, har fått ett feriejobb till sommaren.

"Det betyder jättemycket för mig", säger Gabriella Mirza som är en av de Kindaungdomar som, under en osäker tid, har fått ett feriejobb till sommaren.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-05-18 10:00

– Min mamma har jobbat här tidigare och utifrån det hon har berättar verkar det superintressant. Jag vet att jag vill jobba med människor, jag är scoutledare på fritiden och tycker om att vara med barn - så det ska bli jättekul, berättar Kisatjejen när vi träffas utanför förskolan Tornhagen.

För tillfället är hon i sluttampen av sitt andra år på samhällsprogrammet vid Folkungaskolan i Linköping. Innan vardagen vändes upp och ned på grund av coronaviruset var hennes plan att, efter terminens slut, arbeta som ledare på Stadium Sports Camp. I början av april kom beskedet att idrottslägret i Norrköping ställs in.

– Då var jag verkligen orolig, det kändes som att hela sommaren skulle ställas in och att jag inte hade en chans att få ett annat jobb. Som tur är hade jag sökt hit också, till kommunen, och så fick jag det, förklarar Gabriella och fortsätter:

– Det betyder jättemycket för mig. Man utvecklas, får nya erfarenheter och blir mer ansvarstagande, och så kan man ju skriva in det i sitt CV också. Det är viktigt för framtiden.

undefined
94 ungdomar har sökt feriejobb - endast ett 40-tal har fått sina ansökningar beviljade. Gabriella Mirza får testa på barnomsorgen på Tornhagens förskola i Kisa.

Med sitt feriejobb tillhör Kisatjejen en minoritet. Av totalt 94 ansökningar är det bara ett 40-tal ungdomar som Kinda kommun har lyckats att hitta en arbetsplats åt den här sommaren. Mycket beror på att vård- och omsorgsförvaltningen, som annars öppnar upp för många ferieplatser, är helt stängd på grund av pandemin. Kommunen har istället vänt sig till näringslivet - ett försök som hittills gett blygsamma resultat. Därför vidgas möjligheten nu till föreningslivet.

"Erbjudandet riktar sig till alla ideella föreningar som är berättigade till föreningsbidrag. Den förening som tar emot feriearbetare måste kunna ställa upp under en treveckors-period. Det är Kinda kommun som står för ungdomarnas lön", skriver kommunen i ett pressmeddelande. Satsningen görs efter ett så kallat ordförandebeslut av bildningsnämndens David Wenhov (C).

– Vi får inte fram fler sommarjobb själva men är samtidigt väldigt måna om att få ut våra ungdomar i arbete. Att de får känna sig behövda och efterfrågade är otroligt viktigt. Det finns så stora samhällsvärden i att få arbeta, tjäna sina första egna pengar och bli en självständig vuxen, konstaterar han.

undefined
Genom ett ordförandebeslut har bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) öppnat möjligheten för föreningar att ta emot feriearbetare - och kommunen står för lönekostnaden.

Vad kostar det kommunen?

– Just de här föreningsjobben är fullt finansierade av statsbidrag så jag hoppas att många föreningar nappar.

Karta: Tornhagens förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!