Glädjebeskedet: Kindas befolkning ökar mest i länet

Kindaborna har blivit 40 stycken fler under årets första halva. Det är, enligt färska siffror från SCB, den största ökningen i förhållande till folkmängd bland länets tretton kommuner.

Rimforsa, Horn, Kisa och Björkfors. Totalt sett ökar Kinda kommun med 40 invånare under 2020-års första halva. "Känns jätteskönt", säger kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Rimforsa, Horn, Kisa och Björkfors. Totalt sett ökar Kinda kommun med 40 invånare under 2020-års första halva. "Känns jätteskönt", säger kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Foto: Dennis Petersson/Torbjörn Lindqvist/bildmontage

Kinda kommun2020-08-24 16:00

– Det känns skönt att vi har lyckats bryta den här gamla trenden när vi tappar invånare. Jag har inte analyserat siffrorna men jag hoppas det beror på de satsningar vi gör för att växa, säger Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S).

Under hela det föregående året ökade Kindas befolkning med cirka 40 personer. Redan efter 2020-års första sex månader har ökningen tangerats. Ydre, Valdemarsvik, Boxholm, Åtvidaberg, Ödeshög, Finspång, Motala och Söderköping tappar alla invånare. Linköping, med cirka 163 000 invånare, ökar i sin tur bara med 30 personer - mindre än Kinda.

– Det har byggts ganska kraftigt i Rimforsa och det måste ha gett något resultat. Sedan känns det extra roligt att få öka mer än Linköping och gör man det sedan procentuellt är ju skillnaden ännu större, konstaterar Forsberg.

undefined
"Det kan vara en skattehöjning som krävs för ett fortsatt expansivt arbete", säger Conny Forsberg (S) om den ekonomiskt tuffa situationen som råder.

I dag finns det 9 980 Kindabor och kommunens målsättning är att antalet ska nå upp till 10 150 stycken år 2023. Ett annat mål är att öka Rimforsas befolkning med drygt 600 personer på tio år.

– Det känns som att vi är på väg mot våra uppsatta mål men det förutsätter också att vi från kommunens sida ser till att de fysiska förutsättningarna för fler invånare finns.

Finns ekonomin för det?

– Nej, inte i dag, men jag hoppas att möjligheterna ökar i budgeten för 2021. På något vis måste vi öka intäkterna och det kan vara en skattehöjning som krävs för att vi ska kunna ha ett fortsatt expansivt arbete, avslutar Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!