Hösten 2021 lämnade Conny Forsberg (S) in en motion om att kommunens högstadie- och gymnasieelever borde få gratis fritidskort för att kunna delta olika fritidsaktiviteter i och utanför kommunen.
Nu är han nöjd med att motionen ser ut att bli verklighet.
– Det var ett av våra vallöften som den styrande majoriteten idag är överens om.
– Vi ser att det finns ett behov bland våra ungdomar att ta sig till aktiviteter och studier i och utanför kommunen. Det handlar också om socioekonomi. Alla familjer har inte råd att betala för ungdomarnas biljetter om de ska i väg tre, fyra gånger i veckan för att spela fotboll eller ha grupparbete, fortsätter Forsberg.
Motionen klubbades igenom på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde tidigare i veckan. Nu skickas den, via kommunstyrelsen, till fullmäktige.
– Vi hade stöd från många av de partier som är i opposition idag redan när vi la motionen.
Röstas motionen igenom i fullmäktige drar ett pilotprojekt igång:
Under sommaren ska berörda ungdomar kunna ansöka om fritidskortet i samband med att de ansöker om sitt skolresekort. Därefter kan de använda biljetten i nio månader, från september 2023 fram till slutet av vårterminens 2024.
Fritidskortet blir en separat biljett, som laddas ner till elevens smartphone. Det går även att få biljetten på ett plastkort – till ett självkostnadspris för själva plastkortet.
De som kan ta del av fritidskortet är högstadie- och gymnasieelever, till och med det år de fyller 19, som är folkbokförda i Kinda kommun.
Fritidsbiljetten blir en separat biljett som gäller från klockan 17, då skolbiljetterna slutar gälla, fram till morgonen. På den kan ungdomarna resa i hela Östergötland med Östgötatrafikens färdmedel.
Exakt hur själva ansökningsprocessen går till är inte klart än.
– Man kommer att få göra det via kommunens hemsida på samma ställe där man ansöker om sin vanliga biljett, säger Conny Forsberg.
Han tycker att det ska bli intressant att utvärdera pilotprojektet.
– Vi kommer att göra studier över hur många som har ansökt, hur många som har utnyttjat kortet i verkligheten och hur mycket man reser på vilka tider.
Utvärderingen kommer att ske fortlöpande. Slutrapport ska vara klar vid vårterminens slut 2024.
Pilotprojektet kommer att kosta kommunen max 1 400 000 kronor, enligt den senaste skrivelsen.