– Granbarkborren är ett jättestort problem. Det finns de som tvingats fälla flera hektar, säger Gösta Samuelsson, skogsägare i Hornsboda i sydöstra Kinda kommun.
– Det började förra året när det var så varmt, fortsätter han.
Då tog han ner 50 kubikmeter. I år tvingades han ta ner dubbelt upp – 100 kubikmeter gran som angripits av den ökända granbarkborren.
– Granbarkborrarna angriper träden som dör och det kan bara bli massaved av det, säger han.
Det som gör att Gösta Samuelssons åtgärder i kampen mot granbarkborren sticker ut jämfört med många andra som tvingats ta ner kanske betydligt mer skog är att han fäller allt själv med motorsåg. Han kör sen ut alla stockarna med traktor och en mindre timmervagn.
– Jag höll väl på ungefär en månad, två timmar på förmiddagen och två timmar på eftermiddagen, säger 81-åringen.
Några arbetsdagar var det 30 grader, men det hindrade inte de forna skogsarbetaren från att ta traktorn och motorsågen och ge sig ut och fälla granar.
Nu ligger 100 kubikmassaved prydligt travad intill landsvägen nära hans gård som ligger i en brant sluttning mot sjön Åsunden.
– Det går inte att göra annat än att sälja det som massaved, men priset har gått ner som en följd av problemen med granbarkborren, bedömer Gösta Samuelsson.
Hårt arbete i skogen är inget nytt för honom.
– Jag har varit skogsarbetare i hela mitt liv, min far var bonde på den här gården, men det har jag aldrig varit intresserad av, säger han.
Däremot har skogen alltid intresserat honom. Under de år han var skogsarbetare jobbade han både i den egna skogen och åt andra.
– Jag drev eget men jobbade för Frödinge sågverk i tolv år, men slutade med det när jag fyllde 63. Sen har det mest blivit den egna skogen och en del åt grannar och så.
Han tycker det går ganska bra att jobba i skogen trots den aktningsvädra åldern för en skogsarbetare.
– Jodå, men man är inte lika vig längre, säger han.
Må hända har vigheten varit bättre förr, men han håller också konditionen på en bra nivå.
– Det blir en cykeltur på en mil varje kväll.
Hur det blir med skogen och granbarkborrens skadeverkningar till nästa år tycker han är svårt att sia om.
– Mycket hänger på vädret, men trots allt arbete är det svårt att bli av med dom. De kryper ner i backen och kommer ofta igen sen till året därpå.