Har aldrig träffats - åker till USA ihop

Malin Hoffstedt från Kisa och David Kronström från Rydsnäs kommer att få åka till USA i sommar. Detta efter att de blivit utvalda att göra utbytet kopplat till Amerikaveckan.

Malin Hoffstedt från Kisa ser fram emot resan till Fairfield och att få veta mer om emigrationen.

Malin Hoffstedt från Kisa ser fram emot resan till Fairfield och att få veta mer om emigrationen.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-02-23 10:00

Vartannat år får två amerikanska ungdomar komma till Kinda och Ydre, och vartannat år åker två ungdomar härifrån till USA. Det har varit ett utbyte som skett i samband med Amerikaveckan sedan det hela började 2009. Deltagarna får åka till Fairfield i USA och i januari stod det klart vilka som får genomföra resan. I år blir det Malin Hoffstedt från Kisa och David Kronström från Rydsnäs, och båda två är väldigt förväntansfulla.

– Jag har varit i New York en gång tidigare, men aldrig i Minnesota. Det som jag mest ser fram emot är att se vardagslivet och att få lära mig mer om hur folk har det där, säger David Kronström.

Malin Hoffstedts syster Moa gjorde för två år sedan samma resa som hon själv ska göra i sommar. Hon säger att hon har fått höra lite grann om vad som väntar.

– Då kände jag att jag måste också söka för det verkar ju jätteroligt, säger hon.

I nuläget är det inte helt bestämt vilken dag de kommer att åka iväg, men klart är att de kommer att vara där över den amerikanska nationaldagen den 4 juli.

David Kronström berättar att han tänker på resan i stort sett varje dag och förbereder sig genom att prata engelska och läsa på historiskt om emigrationen från Sverige till USA.

– Jag ser oss som representanter för Sverige och jag har funderat mycket på hur jag ska svara om jag får frågor om min egen släkthistoria. Så jag känner att det gäller att vara påläst och ha koll, säger David Kronström.

– Jag ser mest fram emot att få se kulturella skillnader mellan länderna. När vi väl har kommit dit får vi se vad det kan vara, men det känns spännande. Jag vet att många svenskar bosatte sig i just Fairfield för länge sedan och det ska bli roligt att komma dit, säger Malin Hoffstedt.

Uppdraget handlar inte bara om att se Fairfield, utan nästa sommar kommer Malin och David att få vara värdar för när det är dags för två amerikanska ungdomar att besöka Sverige. Förra året var Isabella Unger och Nathaniel Zhu på besök i Kinda och Ydre och det är de två som kommer att vara värdar för David och Malin i sommar. Deras uppdrag handlar mestadels om att guida runt i staden.

– Jag och Malin känner inte varandra sedan tidigare, men jag tycker att det ska bli roligt att få åka iväg med en person som jag aldrig har träffat förut. Det blir ett sätt att lära känna varandra, säger David Kronström.

Rydsnäsbon David Kronström ser också fram emot resan och framför allt att få ta del av vardagslivet i USA.
Rydsnäsbon David Kronström ser också fram emot resan och framför allt att få ta del av vardagslivet i USA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!