Här ska fibern skickas genom luften

Bredband via radiolänk kan snart bli verklighet i trakterna omkring Björkfors. Kinda kommun kan nämligen tänka sig att stötta satsningen - med cirka 200 tusen kronor.

Lars Schedenborg och hans Björkfors-Oppeby-bygdråd kan nu få stöd för projektet med luftburet bredband.

Lars Schedenborg och hans Björkfors-Oppeby-bygdråd kan nu få stöd för projektet med luftburet bredband.

Foto: Dennis Petersson/Sanna Torvinen/bildmontage

Kinda kommun2020-03-08 12:00

– Det här är bara ett måste att få till för att man ska kunna bo i det här området. Kopparnätet tas bort undan för undan och dessutom är det dålig mobiltäckning, konstaterar Leif Schedenborg från bygderådet i Oppeby och Björkfors.

Tillsammans med de övriga representanterna i bygderådet har han, under över ett års tid, arbetat för att få till det luftburna bredbandet. I dialog med ett privat företag har en lösning tagits fram där telemasten i Föllingsö kopplas samman med den i Björkfors. Genom detta, och så kallade spridningspunkter, menar Schedenborg att ett 100-tal hushåll kan få tillgång till fiber. Det som återstår att lösa är kopplingen mellan stamfibernätet och Föllingsömasten.

– Det är jättebra att kommunen tar det här steget och är beredda att hjälpa till, det har vi hävdat att de ska göra hela tiden, men det absolut viktigaste är att vi får till den sista länken, menar Schedenborg.

Det var vid det senaste kommunstyrelsemötet som politikerna beslutade att ge kommunchefen i uppdrag att se över möjligheterna att, med kommunala medel, stötta initiativet.

– Vi ser det som en möjlighet att få testa ny teknik och utvärdera huruvida den är fungerande för delar av Kinda. På sikt kan det leda till att vi förenklar och sänker kostnaden för bredband, förklarar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Tanken är att initiativet stöttas med medel ur kommunens investeringsbudget där 9,45 miljoner kronor är öronmärkta för bredband.

"En möjlighet att testa ny teknik", menar kommunalrådet Conny Forsberg (S) om tankarna att stötta projektet.
"En möjlighet att testa ny teknik", menar kommunalrådet Conny Forsberg (S) om tankarna att stötta projektet.
Karta: Björkfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!