– Den här bygden är bland det vackraste som finns i Sverige och vi vill att fler ska hitta hit. Vi vill sätta området på kartan kan man säga, och förutsättningarna finns för det, konstaterar Per Sjöswärd som tillsammans med hustrun Kerstin Naidu Sjöswärd tar emot oss vid hemmet på gården Övra Drättinge.
Vid sin sida har paret också Kerstin Wirf, Britt-Marie Fredriksson, Marita Forsman och Ingemar Jonsson, alla verksamma eller boende i bygden. Tillsammans med företagaren Bill Brolin och den tidigare Kindapolitikern Pia Tingvall utgör de bygderådets styrelse, men endast tillfälligt. Vid årsmötet i februari, som blir det första någonsin, ska nämligen en permanent styrelse klubbas, och då kan gruppsammansättningen se annorlunda ut.
– Valberedningen ska precis påbörja sitt arbete och tanken är att styrelsen ska bestå av personer som bor, verkar eller äger någon egendom i bygden. Jag kan tänka mig att man väljer brett, från hela området, berättar Kerstin Naidu Sjöswärd medan de nuvarande styrelsemedlemmarna skriver under stadgarna.
Medlem i föreningen blir man automatiskt om man uppfyller de nyss nämnda kriterierna, men om man så inte önskar, ja då får man aktivt säga nej. Enligt den tillfälliga styrelsen är det uppskattningsvis mellan 200 och 300 personer som berörs.
– Bygderådet ska vara som en samlad kraft, en panel dit man som boende eller verksam kan vända sig med önskemål. Styrelsen ska inte utföra precis allting, utan vara som en förmedlande länk, förklarar Naidu Sjöswärd.
Varför tar ni det här initiativet?
– Tidigare fanns det en bygdekommitté men den har upplösts över tid. Då har vi märkt att det saknats en plattform.
Redan nu, innan det första årsmötet, finns tankar på hur bygderådet kan göra skillnad.
– Bredband är ett exempel, vissa har det, andra inte. Ett annat är bussförbindelser. Vi måste se till att vi får en fungerande infrastruktur i bygden så att det blir attraktivt för de unga att flytta tillbaka. Känslan är att det är allt fler som vill ut på landet i dag, konstaterar Kerstin Wirf och fortsätter:
– Att ligga på makthavarna, politikerna, är vår demokratiska skyldighet. Om folk inte bildar föreningar och börjar engagera sig i olika frågor kommer inte demokratin att fungera. Ensam är inte alltid stark.
Tror ni att ni kan påverka?
– Ja det räknar vi verkligen med, konstaterar det nya bygderådet.