Sjukfrånvaro räknas som andel timmar av ordinarie arbetstid som de anställda är frånvarande på grund av sjukdom. Den samlade sjukfrånvaron för alla kommunanställda i Kinda låg under 2022 på 8,8 procent.
– Det är nog den högsta frånvaron om vi tittar i ett perspektiv av 7 till 8 år tillbaka, säger Peter Utter, HR-chef på Kinda kommun.
År 2015 och åren tätt därefter var sjukfrånvaron runt 6,5 procent.
– Vi har ett annat förhållningssätt idag också efter att ha kommit ut från pandemin. Är man snuvig så stannar man oftast hemma, medan man tidigare gick till arbetet ändå.
Samtidigt låg sjukfrånvaron under 2021 på 7,7 procent. Då hade covid-19 redan funnits i samhället i ett år. Rekommendationen om att stanna hemma vid förkylningssymptom var vitt spridd.
Hur kunde sjukfrånvaron då ändå vara lägre, när man dessutom var mitt i pandemin?
– Det blir ju gissningar. Jag tror att säsongsinfluensan har påverkat i jämförelse med tidigare år, men det är ändå förhållandevis marginella skillnader.
Men det är inte inom alla grupper som frånvaron ökat. För männen sjönk sjukfrånvaron under 2022 till 4,7 procent, från 5,2 året innan. Kvinnornas frånvaro steg däremot, från 8,2 till 9,8 procent under samma period. Bland de större förvaltningarna är det vård och omsorg som har högst frånvaro, och det är också där den stigit som mest.
– Det är kvinnorna som har ökat. Vi har i våra kontaktyrken mestadels kvinnor sysselsatta, så jag tror att det har en viss effekt att den stora andelen är kvinnor, säger Peter Utter.
Han understryker att det framförallt är korttidsfrånvaron som ökat. Till korttidssjuka räknas de som varit borta i mindre än 60 dagar till följd av sjukdom. Vaccination mot influensa erbjuds de anställda i hopp om att kunna minska den typen av frånvaro.
För att förebygga långtidsfrånvaro ska andra åtgärder sättas in. Peter Utter nämner ett exempel på samarbete med Region Östergötland som ska bli verklighet:
– Det kan vara en medarbetare som söker vård men inte blir sjukskriven. Sker det vid några tillfällen så finns det fog att, om den enskilde samtycker, sätta igång ett trepartssamtal med medarbetare, kommun och region. För att se: vad är den underliggande orsaken till att man söker vård i högre utsträckning?
– Det handlar kanske om att vi får tydliga signaler om att vi måste vidta åtgärder för att möjliggöra att personen kan jobba kvar.