– Vi hoppas att vi ska kunna tillmötesgå alla men det blir inte helt lätt. Vi får klämma in lite med skohorn, starta fler grupper och köra mer ensembleundervisning, förklarar han.
Trots att de olika avgifterna till kulturskolan höjdes med 200 kronor inför vårterminen växer alltså intresset i kommunen. Med instrument- och sångundervisning, dans och teater hade skolan under våren cirka 300 betalande elever, från årskurs två till och med gymnasiet, och fler lär det bli i höst. Engå räknar med att det totala elevantalet ökar med cirka 50 stycken.
– Det har blivit ett litet uppsving. Vi har verkligen försökt att satsa på de elever som går hos oss samtidigt som vi visat oss lite mer ute, både fysiskt och digitalt, vilket kanske har genererat i ett ökat intresse. Vi var lite oroliga att den höjda avgiften skulle påverka negativt.
Hur har verksamheten påverkats av pandemin?
– Vi är som mest 25 personer i en orkester och har ganska stora lokaler. Sedan har vi köpt in skärmar som lärare och elever i sångverksamheten har mellan sig, svarar Engå och fortsätter:
– I våras avbröt vi blåsinstrumenten för årskurs treor. Den här terminen har alla elever ett eget instrument.
En av alla ungdomar som hoppas på att få en plats är tioåriga Otilia Bönner från Rimforsa.
– Jag vill kunna spela klarinett och läsa noter. Det är kul att spela instrument, säger hon och avslutar:
– Jag ser mest fram emot att lära mig spela nya låtar.