Det började med ett ras på Svenskt Näringslivs kommunranking och fortsatte med ett politiskt beslut om att dra in det årliga bidraget till Växtkraft Kinda. Som ett resultat av detta kommer organisationen, som under lång tid har varit en betydande del av kommunens näringslivsarbete, att avvecklas under maj månad. Istället ska kommunen nu ta över hela näringslivsansvaret "inhouse" och skapa en helt ny struktur – en omdaning som har kommit en bra bit på vägen. Den tidigare ekonomichefen, som numera är utvecklingschef, Jennie Blomberg har fått ett huvudansvar i näringslivsarbetet. Hon pekas också ut som Kindaföretagens kontaktperson i kommunhuset.
– I och med politikens val att ta in näringslivsarbetet i egen regi har jag fått ett mycket tydligare uppdrag i dag. Det har, från företagens sida, funnits önskemål om enklare kontaktvägar in i kommunens verksamhet och det är jag som ska vara den övergripande strategiska kontakten. Om inte jag kan svara på specifika frågor slussar jag vidare till rätt person, förklarar Jennie Blomberg och fortsätter:
– Vi har hittills haft ett antal workshops tillsammans med näringslivet för att arbeta fram hur vi ska gå vidare i vår samverkan. Det har resulterat i ett antal punkter och åtgärder som vi ska genomföra – bland annat ska vi bilda ett näringslivsråd.
Kommunalrådet Christer Segerstéen (M) beskriver det planerade näringslivsrådet som "en plattform där kommun och näringsliv möts på lika villkor". Vid måndagens kommunstyrelsesammanträde (KS) var frågan uppe för beslut men bordlades efter inspel från oppositionen.
– Vi tycker att vi borde ha med syfte, mål och eventuellt reglemente för näringslivsrådet innan vi slår klubban i bordet. Det är också bra att föra en dialog med de intressenter som ska vara en del av rådet innan beslutet tas, förklarar oppositionsrådet Conny Forsberg (S).
Tanken är att rådet bland annat ska bestå av KS-ordföranden, oppositionsrådet, utvecklingschefen och samhällsbyggnadschefen. Från näringslivets sida ska representanter väljas ut från bland annat Kinda-Ydre Sparbank, Lantbrukarnas riksförbund, Företagarna samt kommunens fem största företag. Totalt sett ska rådet bestå av tio ledamöter.
– Det jag vill komma åt med det här rådet är att förbättra dialogen mellan näringslivet och kommunen, och att man för den på lika villkor. Det ska alltså inte vara en kommunal organisation som med järnhand talar om vilka lagar och förordningar som gäller, utan vi ska ha en öppenhet där vi kan diskutera hur vi kan utveckla näringslivet tillsammans på ett bättre sätt, konstaterar Segerstéen och fortsätter:
– Jag hoppas vi kan ta slutgiltigt beslut om rådet på KS den 31 maj.
Roger Svensk är vd för Sofidel Sweden AB, kommunens största privata arbetsgivare, och dessutom styrelseledamot i Växtkraft Kinda:
– Jag tycker givetvis att det är tråkigt att Växtkraft försvinner, jag upplevde att det fanns en bra drivkraft i organisationen, men vi måste se framåt och göra det bästa av situationen. Näringslivsundersökningarna har ju visat att framförallt medelstora och mindre företag inte har varit så nöjda med den service och support som kommunen har kunnat erbjuda. Hur stor skillnaden blir nu får framtiden utvisa.
– Ett näringslivsråd är absolut ett bra steg framåt och en möjlighet att ha en direktkontakt med kommunen, fortsätter Svensk.