Husbilen - här kan du ställa den

Kinda kommun har flera ställplatser för husbilar runt om i kommunen. Vissa är väldigt enkla och andra har många faciliteter.

Flera ställplatser i Kinda har blivit upprustade av kommunen.

Flera ställplatser i Kinda har blivit upprustade av kommunen.

Foto: Märta Svensson

Kinda kommun2020-07-21 08:00

Utanför begravningsbyrån i Kisa finns en parkering där man kan stå. Det finns några platser utanför Leoparden i Kisa med. I Rimforsa är det skyltat för ställplatser nere vid Åsundahallen.

– Parkeringsplatserna med skyltning kostar inte att stå på, säger Ann-Lousie Södersten, turismansvarig på Kinda kommun.

Vid Hovby utanför Kisa finns det fyra ställplatser för husbilar. Hovby fick också ett nytt servicehus som också Kisa båtklubb använder sig av.

– Vi har en och annan som kommer. Det har inte varit något jättetryck. Vi har mycket trafik i övrigt så vi får se hur det sprider sig, säger Samuel Nilsson, som är ordförande för Kisa båtklubb.

I Horn finns det fyra ställplatser som är nya för året. Där har uppslutningen varit bra enligt Södra Kindas båtklubb.

– Det kan vi se på toalettavgifter. Det har varit flera hundra här hittills under säsongen. Innan säsongen är färdig kommer det säkert dubblerats. Det har varit välbesökt och ökat från år till år, säger Torsten Sandén, kassör i Södra Kindas båtklubb.

I vanliga fall har hamnen i Horn besök från alla möjliga länder.

– Turisterna hittar hit via en app där besökarna kan betygsätta området. Där har Horn bara fullpoängare, berättar Torsten Sandén.

Enligt Naturvårdsverket finns det ingen regel för hur länge man får stå i naturen med en husbil. Tält gäller ett dygn men Naturvårdsverket menar att en husbil kan vara mer störande. Man får övernatta på rastplatser i 24 timmar på vardagarna och något längre på helgerna.

Kommunen har markerat ut var husbilar kan stå. Där gäller 24-timmarsregeln och är gratis.
Kommunen har markerat ut var husbilar kan stå. Där gäller 24-timmarsregeln och är gratis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!