Interna stridigheter inom Landsbygdspartiet

Det råder interna stridigheter inom Landsbygdspartiet oberoende (LPo) i Kinda, men också inom den styrande koalitionen. Nu meddelar flera politiker att de lämnar allianssamarbetet.

Tillsammans med Ulrik Saanum meddelar nu landsbygdspartisterna Daniel Braat, Pierre Ländell och Annica Haag att de lämnar koalitionssamarbetet i Kinda med omedelbar verkan.

Tillsammans med Ulrik Saanum meddelar nu landsbygdspartisterna Daniel Braat, Pierre Ländell och Annica Haag att de lämnar koalitionssamarbetet i Kinda med omedelbar verkan.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-10-31 18:02

– Vi lämnar officiellt majoriteten och det innebär att vi i fortsättningen tänker tala om vad vi tycker och tänker. Om det är så att vi inte är överens med de övriga i någon fråga så kommer vi helt enkelt att köra vår egen linje. Vi är övertygade om att vi kan åstadkomma mer på det här sättet, berättar landsbygdspartisterna Pierre Ländell, Annica Haag och Daniel Braat, som i sitt beslut att lämna har med sig partikollegan Ulrik Saanum. 

Enligt de fyra politikerna, som lämnar koalitionssamarbetet mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och LPo, ska upprinnelsen till deras beslut ha ägt rum dagar efter medborgarträffen i Horn. Representanter från LPo ska då ha kallats till ett möte där de övriga koalitionspartierna gav dem ett val, antingen skulle Pierre Ländell lämna sina politiska uppdrag i förmån för någon annan eller så skulle LPo inte längre ses som en del av koalitionen. Att detta har skett bekräftar bildningsnämndens ordförande David Wenhov (LPo). 

– Vi har, som parti, fått ett sådant dilemma att hantera därför att en del av oss inom både alliansen och LPo har olika syn på hur politik ska bedrivas, förklarar han. 

Anledningen till LPo:s "dilemma" ska enligt Pierre Ländell själv ha varit att han anses ha uppträtt osolidariskt mot de övriga koalitionspartierna vid medborgarträffen i Horn. Där sa han bland annat: "Ett problem som jag funderar väldigt mycket på är politik kontra tjänstemän. Vi har generellt otroligt svaga politiker i Kinda". Dessutom riktade han kritik mot beslut som fattats under mandatperioden. 

Finns det någon ytterligare anledning till det som har inträffat? 

– Inte något som jag känner till. De övriga partierna har väl tyckt att jag varit obekväm någon gång tidigare. Jag kommer alltid att säga vad jag tänker och tycker, svarar Ländell. 

Funkar det i ett allianssamarbete? 

– I en koalition som vi har gått in i är det ett givande och tagande. En av de sakerna vi ställde krav på när vi gick in i det här samarbetet var att vi inte skulle bli ett strykparti, men i dag blir vi överkörda i fråga efter fråga och så kan det inte fortsätta.

Vad innebär ert beslut rent praktiskt? 

– Som det blir nu är vi varken opposition eller majoritet. Det finns en intern konflikt inom LPo i den här frågan, och jag är lite osäker på vad som händer framåt, avslutar Ländell.

"Det här är ingen majoritet som vi vill vara en del av", säger Pierre Ländell (LPo) och partikollegorna Annica Haag och Daniel Braat.
"Det här är ingen majoritet som vi vill vara en del av", säger Pierre Ländell (LPo) och partikollegorna Annica Haag och Daniel Braat.
Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!