Hon veckopendlar från Stockholm – för kommunens skull

Efter att ha blivit friskförklarad efter ett cancerbesked skulle antagligen de allra flesta börja fundera över vad som är viktigt i livet. Pia Ragnardotter, Kindas nya kommundirektör, valde att ansvara för en kommun.

"Just nu suger jag i mig all kunskap jag kan" säger den nya kommundirektören Pia Rangnardotter.

"Just nu suger jag i mig all kunskap jag kan" säger den nya kommundirektören Pia Rangnardotter.

Foto: Sofia Wiman

Kinda kommun2023-11-02 07:58

Det var när Pia Ragnardotter fick cancer 2022 som hon bestämde sig för att bli kommundirektör.

– Andra hade kanske valt att bestiga Mount Everest, men när jag funderade över vad som var viktigt för mig så kände jag att jag vill ansvara för en kommun, säger hon.

Så fort hon blev friskförklarad började hon se sig om efter en tjänst på en vacker plats. Jobbet i Kinda kommun dök upp. Här har hon nu varit sedan den 6 september.

undefined
"Just nu suger jag i mig all kunskap jag kan" säger den nya kommundirektören Pia Rangnardotter.

– Jag känner mig välkomnad. Det finns ett märkbart engagemang här.

– Jag älskar att vara i det kommunala. Man kommer närmare politiken, invånarna, människors vardagsliv. Man kan påverka på ett helt annat sätt.

De största utmaningarna Pia Ragnardotter ser är kopplade till själva ledarskapet.

– Alla kommunens framgångar är mina medarbetares förtjänst. Går något dåligt är det mitt ansvar. Man måste vara väldigt bred i min roll, och det är svårt att ha sakkunskap om precis allt, säger hon.

Pia Ragnardotter försöker suga i sig så mycket information hon bara kan och träffa så många nya människor som möjligt. Det är viktigt för henne att varumärket "Sjöriket Kinda" marknadsförs på ett bra sätt, där balanserad tillväxt och näringsliv står i fokus. 

undefined
Pia Ragnardotter har ännu inte hunnit få upp alla tavlor på väggarna i sitt kontor i kommunhuset.

– Men utan utmaningar skulle det vara tråkigt.

Det betyder mycket för Pia Ragnardotter att kunna möta utmaningar ihop. För att hon och tjänstemännen ska kunna skapa visioner för Kinda kommuns framtid är det viktigt med samarbete, transparens och stöd, både internt och med invånarna i kommunen.

– Det är mycket att lära sig. Det är väldigt roligt, men längre fram måste jag skapa tid för reflektion just för att kunna jobba på visioner om framtiden och hur Kinda ska utvecklas, säger hon.

Pia Ragnardotter är nu 56 år. Hon träffade sin man i "mogen ålder". Hon berättar att han ofta är den som får dra i handbromsen och se till att riskanalyser görs hemma.

– Men i min yrkesroll är jag inte sån – där gör jag konsekvensanalyser hela tiden. Jag ansvarar ju för all verkställighet i tjänstemannaorganisationen. Det krävs ganska mycket för att chocka mig. Till och med när jag var sjuk var jag vid ganska gott mod, så jag tror att jag har en positiv grundinställning till livet. Min man säger att jag är "provocerande positiv". Det kommer jag att vara som kommundirektör också, säger hon.

undefined
"Min man säger att jag är provocerande positiv", säger Pia Ragnardotter.

Än så länge fortsätter hon att veckopendla från Stockholm. Hon har en liten lägenhet i Kisa.

– Jag behöver få med min man också om vi ska flytta hit permanent. Vi får se vad han säger om det framgent. Just nu funkar det att pendla.

Vad som dock funkar lite mindre bra just nu är lokalkännedomen.

– Jag har jättedåligt lokalsinne, erkänner hon.

– Kisa är ju ganska litet, så jag hittar i alla fall till jobbet. Men när jag skulle till invigningen av förskolan i Rimforsa var jag tvungen att ringa och få guidning. Fast jag kände igen mig i Hycklinge när jag var där med Christer Segerstéen (M) – ett av de första sommarhusen jag och min man tittade på låg faktiskt där.

undefined
"Förhoppningsvis blir jag kvar länge!", säger Pia Ragnardotter.

Det har blivit allt vanligare med kvinnliga kommundirektörer – Pia Ragnardotter uppskattar att det är ungefär 50/50 i dagsläget bland landets kommuner. Det finns rapporter som visar att rollen som kommundirektör har förändrats under de senaste 25 åren. Pia Ragnardotter gissar att det är vanligare att man flyttar mellan olika kommuner och politiska sammanhang.

– Men förhoppningsvis är jag kvar här länge, säger hon.

Pia Ragnardotter har jobbat som kommundirektör i Kinda kommun sedan den 6 september
Pia Ragnardotter har jobbat som kommundirektör i Kinda kommun sedan den 6 september
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!