Mp-motion om stopp för kalhyggen röstades ner

Kalhyggen ska tillåtas i Kinda kommuns skogar även fortsättningsvis. Det beslutade kommunfullmäktige under senaste sammanträdet.

Ett stopp för kalhyggen i kommunägda skogar. Det hade blivit resultatet om Miljöpartiets motion röstats igenom i Kindas kommunfullmäktige. Men motionen avslogs.

Ett stopp för kalhyggen i kommunägda skogar. Det hade blivit resultatet om Miljöpartiets motion röstats igenom i Kindas kommunfullmäktige. Men motionen avslogs.

Foto: Bänkt Olsson/arkiv

Kinda kommun2022-10-04 05:00

Inga mer kalhyggen i kommunens skogar. Det var vad Claes Brandéns (Mp) motion om hyggesfritt skogsbruk skulle säkerställa. Han menar bland annat att kalhyggen leder till ökade utsläpp av växthusgaser och att hyggesfritt bruk med successiv avverkning skulle öka kommunens intäkter på längre sikt.

Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för förvaltningen av kommunens skog. I sitt svar på motionen menar nämnden att införandet av den policy Brandén föreslår skulle medföra stora kostnader. Man säger även att hyggesfritt bruk gynnar trädarter som klarar bättre att växa i skugga, och att därför granen skulle dominera i kommunens skogar.

Både nämnden och kommunstyrelsen röstade för att motionen borde avslås. Når frågan kom till fullmäktige blev det livlig debatt mellan ledamöterna. Anders Lind (V) var en av dem som tog ställning för motionen.

undefined
"I kommunens budget är det en väldigt liten del, men kan ha stor betydelse som symbolvärde att kommunen går före som gott exempel för att visa hur man ska hantera skogen i framtiden", säger Anders Lind (V) om det inkomstbortfall som skulle uppstå om kommunen drog ned på skogsavverkningen.

– Skogen är en avgörande faktor när det gäller att ta sig an klimatutmaningarna, såväl i Amazonas, Sibirien, som det vi har i Skandinavien.

– Jag är oroad för mina barns och barnbarns framtid. Vi har skygglappar på och tar inte frågorna på allvar.

Enligt honom borde man avverka så lite skog som möjligt de kommande åren för att minska utsläppen av växthusgaser.

Vad säger du om nämndens svar att hyggesfritt bruk leder till att granen tar över?

– Jag är så gammal så jag var barn när man inte använde kalhyggen, utan plockade de större träden först. Jag vet inte om det var det mest optimala, men så funkade det innan vi fick det industriella skogsbruket vi har idag.

undefined
Christer Segerstéen (M) tycker att den skogspolicy som Kinda kommun har idag fungerar fullgott. "Det är fantastiskt med granskog när det är på rätt mark", svarar han på frågan om han ser något problem med mängden granskog i kommunen. Den är viktig för både näringsliv och klimat, enligt honom.

En av dem som ville avslå motionen var Christer Segerstéen (M). Han anger flera skäl till varför han yrkade på avslag.

– Vi har våra skogar certifierade enligt FSC och PEFC som gör att vi avsätter skog för naturvårdsriktiga åtgärder. Sen är det också så att det är när skogen växer som den binder mest koldioxid.

I motionen menar man att hyggesfritt skogsbruk är bättre både ekonomiskt och ekologiskt, vad säger du om det?

– Nej, inte ekonomiskt, du har större kostnader för kalhyggesfritt skogsbruk. Och ekologiskt: i och med att du har certifieringen så avsätter du dels fem procent av din produktiva skog för naturvård, dels fem procent för naturvårdsinriktad skötsel.

Det är så lite skog som avverkas årligen i Kinda att det inte blir problem ekologiskt, menar han.

– Om du gjort det på gigantiska områden hade det varit ett problem, men det har du inte här nere.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!