Kantorerna om julen: "Det Àr ett privilegium"

Det Àr midnattsmÀssor, julottor, gudstjÀnster och konserter. För Kinda pastorats kantorer Anders Broo Larsson och Roland Sundin innebÀr julen brÄda tider, nÄgot de bÄda uppskattar.

Tillsammans har Roland Sundin och Anders Broo Larsson jobbat under mÄnga julhögtider. I Är Àr inget undantag dÄ de sprider musik i Kinda pastorats kyrkor.

Tillsammans har Roland Sundin och Anders Broo Larsson jobbat under mÄnga julhögtider. I Är Àr inget undantag dÄ de sprider musik i Kinda pastorats kyrkor.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-12-24 10:00

– Julen Ă€r ju en stor religiös högtid som har sitt ursprung för över 2 000 Ă„r sedan, sĂ„ det Ă€r ett privilegium att fĂ„ arbeta i centrum och vara en del av den. Det kĂ€nns ocksĂ„ som en viktig och uppskattad kulturgĂ€rning, konstaterar kyrkomusikerna nĂ€r vi, mitt i deras förberedelser, trĂ€ffas vid orgeln i Kisa kyrka. 

För mĂ„nga Ă€r julen, dĂ„ Jesus födelse firas, den enda gĂ„ngen pĂ„ Ă„ret dĂ„ ett besök görs i kyrkan. FrĂ„n Roland Sundin och Anders Broo Larssons perspektiv, som arbetat inom Svenska Kyrkan i över sammanlagt 30 Ă„r, Ă€r det tydligt. Den sistnĂ€mnda har varit i tjĂ€nst i nĂ€rmare 25 jular pĂ„ raken. 

– Det mĂ€rks att det kommer mĂ„nga besökare som annars inte gĂ„r pĂ„ gudstjĂ€nster. MĂ„nga Ă€r hemvĂ€ndare och det verkar som att folk tycker att det Ă€r en fin tradition. Det Ă€r ett sĂ€tt att uppmĂ€rksamma varför vi firar julen, förklarar Anders Broo Larsson, som jobbar bĂ„de pĂ„ julaftonsnatten och juldagsmorgonen: 

– Jag hinner med en liten tupplur, men efter det Ă€r man trött. Sedan Ă€r vi sĂ„klart lĂ„ngt ifrĂ„n de enda som arbetar över julen. SjukvĂ„rden till exempel, den Ă€r ju igĂ„ng jĂ€mt.

PÄ frÄgan om vad som Àr det viktigaste med högtiden svarar de bÄda kantorerna, föga förvÄnande, att det Àr musiken och den glÀdje som sprids. Med hÀnderna pÄ tangenterna, antingen vid orgeln eller pianot, spelar de under advent och jul mÄnga av de psalmer som de flesta kÀnner till. Det Àr ett 20-tal totalt och nÀr de fÄr i uppdrag att ranka deras personliga favoriter kommer ett antal olika förslag upp, allt frÄn "Var hÀlsad sköna morgonstund" och "Dagen Àr kommen" till "Stilla natt" och "Nu tÀndas tusen juleljus", men de sammanstÀller aldrig nÄgon lista.

– Vi tĂ€nker nog aldrig att den ena Ă€r bĂ€ttre Ă€n den andra. Det Ă€r fina och varierande melodier som alla stĂ„r för sig sjĂ€lva. NĂ€r man spelar dem fĂ„r man ut nĂ„got bra av samtliga, konstaterar Broo Larsson och fortsĂ€tter: 

– Det Ă€r musiken som öppnar dörrar för mĂ„nga och ger eftertanke, och att sjunga mĂ„nga mĂ€nniskor tillsammans Ă€r som att vinna SM-guld ungefĂ€r. Det Ă€r samma del i hjĂ€rnan som blir glad.

MÄnga kommer till kyrkan pÄ julen. Hur ser det ut annars?

– Det Ă€r klart att vi önskar att det skulle komma fler, psalmerna spelar vi lika bra varje söndag, men det handlar nog mycket om tiden. Det Ă€r mycket annat som lockar pĂ„ uppmĂ€rksamheten, avslutar kantorerna. 

"Det viktigaste med julen Àr musiken och den glÀdje och eftertanke som den ger", menar de bÄda kantorerna Anders Broo Larsson och Roland Sundin.
"Det viktigaste med julen Àr musiken och den glÀdje och eftertanke som den ger", menar de bÄda kantorerna Anders Broo Larsson och Roland Sundin.
Karta: Svenska kyrkan Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!