– Julen är ju en stor religiös högtid som har sitt ursprung för över 2 000 år sedan, så det är ett privilegium att få arbeta i centrum och vara en del av den. Det känns också som en viktig och uppskattad kulturgärning, konstaterar kyrkomusikerna när vi, mitt i deras förberedelser, träffas vid orgeln i Kisa kyrka.
För många är julen, då Jesus födelse firas, den enda gången på året då ett besök görs i kyrkan. Från Roland Sundin och Anders Broo Larssons perspektiv, som arbetat inom Svenska Kyrkan i över sammanlagt 30 år, är det tydligt. Den sistnämnda har varit i tjänst i närmare 25 jular på raken.
– Det märks att det kommer många besökare som annars inte går på gudstjänster. Många är hemvändare och det verkar som att folk tycker att det är en fin tradition. Det är ett sätt att uppmärksamma varför vi firar julen, förklarar Anders Broo Larsson, som jobbar både på julaftonsnatten och juldagsmorgonen:
– Jag hinner med en liten tupplur, men efter det är man trött. Sedan är vi såklart långt ifrån de enda som arbetar över julen. Sjukvården till exempel, den är ju igång jämt.
På frågan om vad som är det viktigaste med högtiden svarar de båda kantorerna, föga förvånande, att det är musiken och den glädje som sprids. Med händerna på tangenterna, antingen vid orgeln eller pianot, spelar de under advent och jul många av de psalmer som de flesta känner till. Det är ett 20-tal totalt och när de får i uppdrag att ranka deras personliga favoriter kommer ett antal olika förslag upp, allt från "Var hälsad sköna morgonstund" och "Dagen är kommen" till "Stilla natt" och "Nu tändas tusen juleljus", men de sammanställer aldrig någon lista.
– Vi tänker nog aldrig att den ena är bättre än den andra. Det är fina och varierande melodier som alla står för sig själva. När man spelar dem får man ut något bra av samtliga, konstaterar Broo Larsson och fortsätter:
– Det är musiken som öppnar dörrar för många och ger eftertanke, och att sjunga många människor tillsammans är som att vinna SM-guld ungefär. Det är samma del i hjärnan som blir glad.
Många kommer till kyrkan på julen. Hur ser det ut annars?
– Det är klart att vi önskar att det skulle komma fler, psalmerna spelar vi lika bra varje söndag, men det handlar nog mycket om tiden. Det är mycket annat som lockar på uppmärksamheten, avslutar kantorerna.