– För mig har det alltid varit självklart att ha gått åt det hållet. Den moderata politiken stämmer överens med det jag brinner för.
Katharina Segerstéen fick politiken med modersmjölken. Båda hennes föräldrar har varit politiskt aktiva i omgångar och hemma på gården utanför Rimforsa var politiska diskussioner ett återkommande inslag vid frukostbordet.
Efter att ha bott i Linköping flyttade hon 2019 hem till Kindabygden igen. Viljan att engagera sig i kommunens framtid fanns där och hon fick möjlighet att sitta som ersättare i vård och omsorgsnämnden.
– Jag har ett starkt och brinnande intresse för vårdfrågorna. Jag kunde slå två flugor i en smäll.
Under många år har Katharina Segerstéen arbetat inom vård och omsorg i kommunen. Nu har hon skolat om sig som säljare, eftersom hon ville testa något nytt. När hon inte är politiker i Kinda kommun arbetar hon på Webropol i Linköping. Ett jobb som kretsar kring mötet med människor, fast på ett annat plan.
Varför är den moderata politiken bäst lämpad för vård– och omsorgsfrågorna?
– Jag tror att alla vill detsamma när det kommer till vården. Vi vill ha en bra, trygg och säker vård. Sen kan man göra det på olika sätt. Ur ett moderat perspektiv är det, tänker jag, viktigt för oss med perspektivet på vår personal. Personalen är det viktigaste vi har, det är kärnan i det vi arbetar med. Utan personal kan vi inte bedriva någon vård.
Här finns ett arbete att göra, anser hon. Kinda har, menar Katharina Segerstéen, en utmaning med kompetensförsörjning i vården. Att jobba med personalen, kompetenshöja och se till att arbetsmiljön är god är exempel på insatser hon vill åstadkomma.
Hur ska du göra det?
– Vi behöver, återigen, fokusera på vår personal. Jag tror tyvärr att man inte har gett dem det fokuset. Jag vill arbeta nära personalen. Många lösningar som vi har gjort idag har varit kortsiktiga. Vi behöver tänka i det bredare perspektivet för att det ska vara hållbart.
Dit är det långt och mycket behöver göras. Katharina Segerstéen tycker ändå att arbetet har påbörjats – och det i rätt riktning. En sådan situation, menar hon, är när kommunen gick över till nya scheman där lagkravet på elva timmars dygnsvila fanns med.
– Där är det jätteviktigt att lyssna in personalen tidigt. Varken jag som politiker eller chefer är de bäst lämpade att svara. Det är personalen. Det är de som jobbar i våra verksamheter tjugofyra–sju.
Om Kinda kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med en väl fungerande vård där personalen stannar kvar måste man tänka utanför boxen, betonar hon.
Hur tänker man utanför boxen?
– Man behöver tänka unikt för varje verksamhet. Jag tror också man behöver låta personalen vara mer involverad. Man ska inte vara rädd för att testa nya vägar när det gäller scheman, exempelvis. Vi behöver tänka nytt.
Det kommer framtidens äldreomsorg att kräva, menar hon.
– Vi kan inte tänka som vi gjorde för tio år sedan.
Politik handlar till stor del om pengar. Här finns de tuffaste situationerna, menar Katharina Segerstéen. Som ordförande för en av kommunens största och tyngsta nämnder har hon ett stort ansvar för budgeten.
– Där kan jag ofta få kritik. Det är klart att det är otroligt tufft ibland när man ser att det är verksamheter som inte fungerar eller att man behöver lägga till pengar som man inte har. Då får man, återigen, titta utanför boxen och hitta andra lösningar.