– Det största misstaget man som privatperson kan göra när det kommer till krissituationer är att strunta i det.
Staffan Waldau Wass, säkerhetssamordnare i Kinda kommun, går inte att missförstå. Att vara förberedd inför en krissituation är viktigt. Med anledning av nationella beredskapsveckan som genomfördes vecka 39 och det oroliga världsläget lyfte Kinda kommun förra veckan en serie filmer. Där får man möta Herr Förberedd och Herr Oförberedd som plötsligt befinner sig i ett långvarigt strömavbrott.
Föga förvånande klarar Herr Förberedd sig bättre än Herr Oförberedd. När den förste har ett litet lager av mat och vatten, en powerbank och varma kläder har den andre – ingenting.
Filmerna har några år på nacken, men budskapet har inte gått ur tiden. Snarare tvärtom. Det är viktigt att ha en beredskap.
Tidsram för hur länge allmänheten förväntas klara sig själv innan samhället måste gå in och bistå är inte fastställd. Ju längre man som privatperson kan överleva utan hjälp, desto bättre.
– Det handlar om att avlasta systemet. Samhällets resurser kommer inte att räcka till alla. Ju fler som kan klara sig själva desto större chans har vi att lägga resurserna på de som verkligen behöver det.
Tillgång till mat, vatten och information ställs på sin spets när krisen kommer. Det handlar även om att kunna sortera informationsflödet och ha trovärdiga informationskällor.
– Hela sanningen finns inte på Facebook.
Här nämner han kommunens hemsida, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Krisinformation.se som tillförlitliga källor allmänheten kan vända sig till i händelse av kris.
Hur kommunen skulle få ut information så att så många som möjligt skulle orka och vill ta den till sig var en svår nöt att knäcka. Valet att göra korta filmer, med glimten i ögat, var ett sätt att skapa ett intresse.
Staffan Waldau Wass skissade på ett utkast och tillsammans med kollegorna Ingela Wass och Jennie Blomberg samt före detta kollegan Mathias Engå resonerade han sig fram till det färdiga resultatet.
Har de flesta en beredskap?
– Det skiljer nog väldigt mycket. Det är ett "mindset" man måste hitta – som vi inte haft på väldigt många år. Vi har levt i en tid som har varit förskonad, men nu händer det grejer som gör att vi behöver bygga upp ett beredskapslager, ett lager för våra basbehov. Vi har inte lager så som vi hade förr, istället får det lagret nu skapas hos var och en.
Han fortsätter:
– Det är inte så svårt att höja sin egen beredskap. Det är de enkla grejerna filmerna lyfter fram: att man har rent vatten, mat som inte behöver kylas, våtservetter och något som gör att man hålla värmen. Sköta sin hygien och få information.
Den som läser det här och nu får ont i magen för att den inte har förberett sig kan vara lugn. Ett beredskapslager byggs upp över tid. Man behöver inte rusa iväg och införskaffa allting på en och samma gång.
– Gör man en sak har man tagit ett steg i rätt riktning. Börja med att köpa ett par vattendunkar.
Att köpa två extra konserver varje gång man handlar är ett bra knep, menar han. Och att välja sådant man kan tänka sig att äta till vardag, så att maten inte riskeras att slängas.
Och herr Waldau Wass själv då? Är han förberedd eller oförberedd?
– Herr Förberedd. Jag har nog allting.