I lördags var sista dagen för eleverna i årskurs nio att göra sina val till gymnasiet. På Värgårdsskolan i Kisa går i dag 127 elever och 60 procent av dem har i första hand valt ett yrkesförberedande program. Resterande 40 procent har valt högskoleförberedande program i första hand.
År 2019 var skillnaden mellan programtyperna ovanligt stor då fördelningen var 70 procent mot 30 procent med fördel till yrkesprogrammen. Året dessförinnan var det i stort sett lika många åt båda inriktningarna. Att Kindas elever numera främst väljer yrkesprogrammen går helt tvärsemot landet i stort där fördelningen är ungefär det motsatta.
– På kort sikt är det dyrt för kommunen. Yrkesprogrammen kostar mer per elev, men på längre sikt så vet vi att de eleverna snabbt får jobb. På så sätt är det bra för kommunen, säger Sara Frank, kvalitetsansvarig på bildningsförvaltningen i Kinda.
Skillnaden är att efter yrkesförberedande program är man redo att börja jobba direkt, medan högskoleföreberedande program kräver vidareutbildning.
Barn- och fritidsprogrammet är det allra mest sökta av årskurs nio-eleverna på Värgårdsskolan med 13 procent. Därefter kommer naturbruk tillsammans med samhälle. Just samhällsprogrammet är det mest sökta av de högskoleförberedande programmen.
– Jag kan inte riktigt förklara varför det har ökat så mycket under de två senaste åren. Jag tror att många börjar se att det finns bra jobbmöjligheter genom att gå yrkesprogram, säger Sara Frank.