Det är förmiddag och snön faller i täta blöta flingor över Kisa. Över samhället ligger en stark doft av kebab. Förutom på ett ställe. Vid Kisa wärdshus, där det förra torsdagen utbröt en brand, luktar det fortfarande brandrök. Vad hade hänt om larmet inte kommit in i tid?
Det är bränder, och förebyggandet av dessa, som är anledningen till vår snöiga promenad.
Vi är på väg upp till Singelberget för att prata med Martin Hansson från Kindahus. Han leder projektet med att installera det nya brandvarnarsystem som under våren ska monteras i samtliga av stiftelsens fastigheter. Det gäller totalt 932 lägenheter.
Vi kommer att få vara med när några av de första brandvarnarna kommer på plats.
I ett trapphus på Bergdalagatan i Kisa är Anna-Lisa Ring från Kindahus och Mikael Söderberg från Tryva i full färd med att plocka upp brandvarnare och informationsmaterial ur kartonger.
Monteringen, som beräknas hålla på till maj senare i vår, har just börjat.
Det speciella med det nya systemet är att alla brandvarnare är uppkopplade. Vid skarpt larm, det vill säga rök och värme, kommer larmet att gå till larmcentral.
Det finns också en funktion som kallas grannsamverkan. Via en app som hyresgästerna kan välja att ladda ner får man larm om det blir ett röklarm eller snabb värmestegring i en av trapphusets lägenheter. Det är alltså bara i sitt eget trapphus som man kan se om det brinner.
– På så sätt hoppas vi få kontroll över torrkokningar och mindre bränder innan det utvecklas till en storbrand, säger projektledare Martin Hansson.
– De främsta fördelarna med systemet är att det är snabbt och effektivt, menar Martin Hansson.
Och nackdelarna?
– Kostnaden. Men jag ser egentligen bara fördelar. Man kan inte mäta liv och hälsa i pengar.
Mikael Söderberg avbryter:
– Kan vi förhindra en eller två bränder har vi täckt den kostnaden.
Brandvarnaren kan testa sig själv och skickar en signal till Kindahus om den plockas ned, behöver service och när det är dags att byta batterier.
– Får vi en notis om att någon plockar ner sin brandvarnare kan vi knacka på och påminna om att den ska sitta uppe, säger Martin Hansson.
– En brandvarnare är en billig livförsäkring, säger han.