Under måndagen tog krisledningsgruppen i Kinda kommun beslut om att stänga biblioteken och torghandeln under perioden för den personliga lockdown som Region Östergötland uppmanade till i fredags.
– Vi baserar vårt beslut på regionens skärpta tillämpningar. Vi anser att det är väldigt viktigt att alla bidrar och vi försöker att göra allt vi kan för att stoppa smittan, säger Sergei Sorokin, kommunchef i Kinda.
Kommunens beslut får kritik av TOMER som har skickat in en skrivelse till kommunchefen där föreningen menar att kommunen bryter mot Socialdepartementets "lag 2021:4 om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19", som innehåller stycket "6 § Föreskrifter och beslut om särskilda begränsningar får meddelas endast om det är nödvändigt för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19."
– Varför stänger man inte butikerna av samma anledning? Torgen är ju dessutom utomhus och vi garanterar att det inte är fler än 8-10 personer, där butikerna är inomhus och tillåter 50 personer, säger Guido Carinci, ordförande för TOMER.
Angående kritiken menar Sergei Sorokin att man gör vad man kan inom kommunens ramar.
– Vi förfogar över torget och inte över övriga handeln. Och den här begränsningen varar i två veckor framöver, vilket vi hoppas räcker för att minska smittspridningen, säger kommunchefen.
Kan det bli ändrade regler kring torghandelns begränsning?
– Ja, vi får se vad regionen tar för beslut. Det kan även bli så att vi omvärderar vårt beslut och upphäver begränsningen om det framkommer saker som vi har förbisett.
När kan ett sånt beslut tas?
– Det kan i princip tas närsomhelst, men vi har krisledningsmöte på måndagar så det är väl främst då. Och jag vill meddela att vi förstår svårigheterna för handeln men vi ber också om förståelse. Det här är inget beslut som kommunen vinner på förutom att stoppa spridningen.
Även TOMER:s ordförande Guido Carinci vädjar om förståelse för den utsatta situationen som torghandelsknallarna befinner sig i.
– Två fredagar gör stor skillnad, knallarna går på knäna och får ingen annan inkomst. På de flesta torg får knallarna komma och stå gratis, men i tre kommuner – Falkenberg, Hultsfred och Kinda – har man gjort så här. Men i Falkenberg och Hultsfred har man ändrat sig, jag hoppas att Kinda förstår oss och ändrar sig också.