Kommunen om Itsam: "Princip helt omöjligt att gå ur"

Kinda kommun tvekar på om de vill fortsätta vara en medlemskommun i Itsam. Majoriteten av partierna vill gå ur. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda hur kommunen ska göra.

Boxholm, Kinda, Vimmerby, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög är medlemskommuner i Itsam.

Boxholm, Kinda, Vimmerby, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög är medlemskommuner i Itsam.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda kommun2020-06-24 20:00

Till en början ville M och KD vara kvar i Itsam och förbättra situationen medan den stora majoriteten vill gå ur.

– Det nya avtalet kan till och med jag hålla med om att det inte är speciellt bra. Därför har Moderaterna och Kristdemokraterna sagt att vi måste tänka om, säger Christer Seger Stéen (M).

Kommunen har satt ihop sex personer i en arbetsgrupp som ska utreda vad kommunen ska göra härnäst. I ett beslut på kommunfullmäktige beslutades det om att gruppen får 500 000 kronor för att utreda saken ordentligt. Om de bestämmer sig för att vara kvar så ska arbetsgruppen ta fram ett nytt avtal.

– Oavsett vad man kommer fram till så finns det en del i klausulen som vi tycker är stötande. Hur kan en medlemskommun gå ur det här avtalet med Itsam, säger Lars Karlsson (L).

Det gamla avtalet hade en utträdeklausul på tre år. Den kommun som säger upp sig får stå för alla kostnader. Inte bara sina egna kostnader utan också Itsams kostnader.

– Det blir i princip helt omöjligt att gå ur då. Såna avtal tror jag är regelvidriga om man skulle pröva dem i rättslig instans. Det rimliga borde vara att man kommer överens om ett rimligt avtal som alla känner sig bekväma i, säger Lars Karlsson.

– Från Kindas sida, bortsett från allt annat som händer, så är det att vi vill inte dra nytta av det här någonting utan det är bara det att vi vill att det ska se på rimliga villkor. Vi är beredda att betala om det skulle vara så att vi skulle kliva ur. Vi ska betala rimliga summor. Det får inte bli några straffavgifter, säger Lars Karlsson.

Mattis Robertsson Bly, förbundsdirektör för Itsam, svarar på kritiken:

– Min personliga åsikt är att det är dumt för att det kommer bli väldigt dyrt. Kinda har andra saker de borde lägga sina pengar på. Det här kommer bli många år som kommer kosta dem pengar så jag tror inte att de kommer bli av. Det är inget avtal utan en förbundsordning. Sen är det intressant att de som drev på att det skulle se ut på det här sättet, var Kinda väldigt starkt drivande i.

Kinda kommun har kollat på andra alternativt. Kommunen betalar ungefär 18 miljoner kronor till Itsam varje år.

– Man har fått hört att lilla kommunen Kinda behöver Itsam för vi är sex kommunen som går ihop. Men det kan finnas andra större aktörer som är ännu vassare, säger Lars Karlsson.

Lars Karlsson (L) och Christer Segerstéen (M) är öppna för att titta på andra lösningar.
Lars Karlsson (L) och Christer Segerstéen (M) är öppna för att titta på andra lösningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!