Noomi Hermansson har haft en odlingslott i Mjällerum sen tio år tillbaka. För tre veckor sen lastade hon in hennes verktyg i bilen för att åka till odlingslotten men först skulle hon bara kolla posten. Där har ett brev kommit från Kinda kommun där det står att lotten kommer att sägas upp.
I brevet Noomi Hermansson fick av kommunen står det att hennes lott kommer att upphöra den fjortonde mars 2022. Kommunen kommer att sluta bistå med vatten från och med årsskiftet till 2022. Kommunen föreslår istället att en förening ska bildas som ska teckna vattenabonnemang.
Som Noomi Hermansson förstår är det de byggnaderna som kommit upp vid lotterna som kommunen vill åt.
– Jag tror att det har varit dålig kommunikation från båda sidor. En del som har byggt växthusen kan inte jättebra svenska. Men om de retar sig på byggnaderna förstår jag inte varför de inte har gjort något åt det innan. Det som har blivit fel är nog att lotterna har setts som kolonilotter och inte odlingslotter. Jag stör mig inte på byggnaderna. Hellre att de får vara kvar.
– Någon fick bygglov och då tror jag att de andra trodde att det var fritt fram att bygga.
Efter att ha haft odlingslotten i tio år har Noomi Hermansson sett utvecklingen. De stora blå husen har inte kommit upp förrän fyra år sen menar hon.
– Odlingslotterna har varit så bra för integrationen. Jag hade en person som jag skulle traggla svenska med men nu blir det inget av det. Det var en man som tyckte att vissa ord var svåra och frågade om jag kunde öva med honom.
Att det kommer bildas en förening tror inte Noomi Hermansson kommer att funka.
– Man måste ha vana för att bilda en förening och den skulle nog ha väldigt tråkig ekonomi.
Noomi Hermansson ser istället hellre att kommunen ska ta mer betalt för lotterna så det täcker kostnaderna för vattnet som brukas.
– Jag tycker att det är synd att de som har odlingslotter vid Värgårdsplan kommer att drabbas.
Anledningen till att lotterna läggs ner är att det ska bli ordning och reda menar kommunens stabchef Jimmy Bexell.
– Vi säger upp lotterna. Vi vill få ordning och reda på de befintliga och vi har som avsikt att få kostnadstäckning. Vi vill strukturera upp området som är lite stökigt idag.
Hur ska ni få ordning på områdena?
– Att det ska bildas en förening är ett förslag. Om man bildar en förening kan de abonnera på vatten istället för att varje enskild person ska göra det.
Jimmy Bexell menar att de har fått uppdraget av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden.
Vad händer om det inte bildas en förening?
– Då får vi ta det då. Alla odlingslotter är uppsagda så det är ingen som har avtal på att få nyttja marken efter mars 2022. Jag hoppas att man hittar en överenskommelse. Odlingslotterna kommer stå orörda om ingen förening startas.
Varför har det byggts växthus och skjul, har inte informationen varit tillräcklig?
– Förmodligen har det varit så. Vi har försökt att förklara det i informationsbrevet som ska skickas ut. Att man behöver bygglov för att få bygga på kommunens mark.
Susanne Johansson, administratör på samhällsbyggnadsförvaltningen, har haft kontakt med flera personer som har odlingslotter.
Ska även lotterna vid Värgårdsplan sägas upp trots att det inte ska byggas där?
– Ja, alla ska sägas upp. Det kanske kan tyckas vara orättvist. Den vid Värgårdsplan har varit mer som en träddgård men jag vet att kommunen skulle säga upp båda områdena.