Kommunen stänger dörren: "Vore ett stort risktagande"

Det behövs minst 20 barn för att Kinda kommun ska starta en förskola i Björkfors. "Ett föräldrakooperativ är bästa lösningen", säger bildningsordföranden David Wenhov (C).

David Wenhov (C), ordförande för Kindas bildningsnämnd, meddelar att en kommunal förskola i Björkfors inte är aktuell, så länge barnunderlaget inte består av minst 20 barn.

David Wenhov (C), ordförande för Kindas bildningsnämnd, meddelar att en kommunal förskola i Björkfors inte är aktuell, så länge barnunderlaget inte består av minst 20 barn.

Foto: Dennis Petersson/Mostphotos/bildmontage

Kinda kommun2021-03-15 17:49

Befolkningen i Björkfors ökar och antalet barn blir allt fler. Samtidigt har föräldraföreningen Björkern väckts till liv med målet att, på något vis, få igång en förskoleverksamhet till hösten. Ordförande Lovisa Bergström och hennes styrelse har kommit långt i dialogen med ett privat företag men hoppas fortfarande att kommunen ska fatta beslut om en satsning.

– Vi har, i många forum, sagt att en kommunal förskola inte är möjlig. Samtidigt är jag så glad för gänget i Björkfors och deras engagemang och vi gör allt vi kan för att stötta och peppa dem, konstaterar Wenhov och fortsätter:

– Med alla barn skickas det med en lika stor peng, oavsett om det är en privat eller kommunal förskola och hur stor den är. För små förskolor är dilemmat öppning och stängning, att man är skyldig att hålla öppet hela dagen. Det gör att det är svårt att bemanna och att en liten förskola blir väldigt dyr. En stor förskola har helt andra förutsättningar.

Men hur ska föreningen kunna få ihop ekonomin då?

– Nyckeln är att starta ett föräldrakooperativ där ideellt arbete är en del av lösningen, att alla föräldrar tar ett eller två pass i månaden för att upprätthålla omvårdnaden. Minimikravet är att det ska finnas en utbildad förskolelärare på plats.

Föräldraföreningen ger uttryck för en besvikelse och menar att Björkfors, som ort, aldrig får kosta kommunen någonting.

Skulle en kommunal förskola inte kunna vara en "framtidssatsning"?

– Det vore ett stort risktagande. Den ekonomiska baksidan är om vi stod där med en hög kostnad för förskolan i Björkfors som gör att förskolepengen för alla barn i kommunen stiger. Då handlar det inte längre bara om Björkfors.

Men förskolan har ju drivits med mindre än 20 barn förr?

– Jag vill inte klanka ned på tidigare nämnder och förvaltningar men vi som är tillsatta nu är väldigt medvetna om vilka ekonomiska förutsättningar som vi har. Mer än så vill jag inte säga om det som varit, svarar Wenhov och fortsätter:

– Vi är en geografiskt stor kommun med en befolkning lika stor som Skäggetorp, det är våra förutsättningar. Har man, precis som jag själv, valt att bosätta sig utanför ett större samhälle får man räkna med fler resor och transporter.

Finns det en kommunal förskola i Björkfors i framtiden?

– Ja, om barnunderlaget väl överskrider 20 barn är det möjligt – och jag hoppas givetvis på det.

Karta: Björkfors Skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!