Kommunen står redo när snön kommer

Ännu har det inte kommit någon snö att tala om i Kinda. Men när, eller snarare om, den kommer är kommunen rustad för arbetet som det innebär.

Simon Karlsson har arbetat med sin tjänst i lite drygt ett år.

Simon Karlsson har arbetat med sin tjänst i lite drygt ett år.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-01-11 09:15

– Så fort snön kommer är vi redo för att ta hand om det, säger Simon Karlsson, kommunens driftledare inom gata och park.

Vi har börjat vänja oss vid mildare vintrar, men varje säsong innebär det ändå att vägar måste röjas från snö och slask. För kommunens medarbetare som jobbar med snöröjning har det de senaste åren för det mesta handlat om att sanda för att minimera halkrisken.

– Det har skiftat lite grann kan man säga. De senaste åren har det inte varit så snörika säsonger och då blir det mer fokus på att sanda och de här tendenserna ser än så länge ut att fortsätta, säger Simon Karlsson.

I Kisa sköter kommunen allt arbete på egen hand, men i Rimforsa är uppdraget med snöskottning erlagt på en entreprenör. 

Den närmaste veckan ser ut att fortsatt bli mild, men under tiden som det inte finns någon snö att skotta bort, jobbar Simon Karlsson och kollegorna med att bland annat rensa bort sly vid samhällsnära grönytor.

Kommunen prioriterar snöröjning vid gång- och cykelvägstråk, vissa industrivägar, branta backar och busstrafikerade ytor framför till exempel bostadsgator. Även om snön lyser med sin frånvaro, kan det ändå vara halt på sina platser. Därför finns det sandningssand att hämta gratis utanför kommunförrådet i Kisa och på utvalda platser i Rimforsa, Horn, Hycklinge och Björkfors.

– Det är ett tips som alla kan ha användning av, att sanda vid sin bostad kan förebygga halkningsolyckor, säger Simon Karlsson.

Utanför kommunförrådet i Kisa kan den som är i behov av sandningssand hämta det kostnadsfritt.
Utanför kommunförrådet i Kisa kan den som är i behov av sandningssand hämta det kostnadsfritt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!