Extern firma sätter arvodeskrisen under lupp

Är Kinda kommuns åtgärder efter 2020-års arvodeskris tillräckliga – och har de gett önskad effekt? Det ska en extern firma nu granska under den kommande månaden.

Kommunens åtgärder efter 2020-års arvodeskris ska nu utredas. Det meddelar kommundirektör Sergei Sorokin.

Kommunens åtgärder efter 2020-års arvodeskris ska nu utredas. Det meddelar kommundirektör Sergei Sorokin.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-08-27 08:00

Kommunrevisionen upptäckte omfattande felaktigheter i utbetalda politikerarvoden under 2019, kommunens politiska ledning fick skarp kritik och vård- och omsorgsnämndens dåvarande ordförande kom sedermera att avgå. De flesta känner till händelseförloppet i 2020-års arvodeskris vid det här laget, men nu tas ett nytt steg. Det Malmöbaserade konsultföretaget Qualitarium AB ska, med start under torsdagen, nämligen granska kommunens åtgärder efter krisen. Kommundirektör Sergei Sorokin kommenterar:

– I våras fick vi i uppdrag av politiken att upphandla en extern utredning. Revisionen konstaterade ju ett antal problemområden och föreslog ett tiotal åtgärder för att förbättra kommunens arvodeshantering. Vi har genomfört en hel del av dessa åtgärder men nu ska en extern granskare följa upp och dubbelkolla om åtgärderna är tillräckliga och vilka effekter de fått.

Några av revisionens åtgärdsförslag rörde beräkningen och kontrollen av förlorad arbetsinkomst och andra politiker-ersättningar. Andra rörde förtydliganden och förbättringar av de övergripande arvodesbestämmelserna.

Anser du att era åtgärder är tillräckliga?

– Ja, i huvudsak. Sedan finns det ett antal åtgärder som inte ligger i förvaltningens händer utan hos politiken och kring dessa hänvisar jag till den parlamentariska arvodeskommittén. Det är bra att vi dubbelkollar åtgärderna, svarar Sorokin.

Utredningen ska genomföras i september och därefter presenteras i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!