Det var efter att flera representanter från Kinda kommun deltagit i en utbildning om våld i nära relationer som idén till att delta i kampanjen kläcktes.
– Syftet är att förebygga och upptäcka konsekvenserna av våld i relationer, och att kunskapen ska finnas på fler platser än socialtjänsten, säger Tobias Siverholm, brottsförebyggare på Kinda kommun.
Kampanjen består av diverse föreläsningar, facebookinlägg och tryckta infoblad. Den har pågått hela veckan, och på fredag tänds marschaller till minne av de kvinnor som dödats till följd av våld i nära relationer.
Genom kampanjen vill man bland annat problematisera handlingar som av många kanske inte ses som våld, exempelvis sexistiska skämt, eftersom man menar att det kan leda till fysiskt våld i slutändan.
Går det verkligen att få människor att sluta vara våldsamma genom sådant här arbete?
– Vi är inte naiva, vi tänker inte att vi genom det här får allt våld att upphöra. Men det som gör det svårt är att det vi gör nu, det ser vi resultatet av om tio år. Så det gäller att våga ha det perspektivet, och så är det ju med allt förebyggande arbete, säger Sara Erlingsson från vård- och omsorgsförvaltningen.
En annan nyhet som lanseras i samband med temaveckan är att det kommunala bostadsbolaget Kindahus ansluter sig till Huskurage. Det är en organisation som förespråkar att man ska agera aktivt om man hör eller ser något som tyder på att ens granne är utsatt för våld i hemmet, och bistår Kindahus med informationsmaterial på olika språk.
– Det är inget som vi har hittat på utan en policy för att uppmana till civilkurage, säger Kindahus vd Kajsa Claesson.
– Att man som granne ska knacka på när man känner oro, hämta hjälp, och ringa polisen om man känner behov av det.
Just det att knacka på är något som kritiserats av bland annat poliser och kvinnojourer. Kritikerna menar att man riskerar att utsätta sig själv för fara, och även kan förvärra faran för den våldsutsatta. De menar istället att man bör ringa polisen, som är utbildad i att hantera sådana situationer säkert.
Vad säger du om den kritiken?
– Vår bedömning är att det här är en bra policy att ansluta oss till. Det står tydligt: "knacka på, vid behov hämta hjälp, och ring polisen". Så du ska ju inte ge dig in i en situation som är hotfull, det är ju väldigt viktigt och tydligt, säger Kajsa Claesson.