Kommunstyrelsen i Kinda vill ta fram ny översiktsplan

Kommunstyrelsen vill att kommunfullmäktige ska ta beslut om att uppdatera översiktsplanen som inte uppdaterats sen 2014.

Christer Segerstéen (M), ordförande i kommunstyrelsen, berättar att alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan.

Christer Segerstéen (M), ordförande i kommunstyrelsen, berättar att alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-07-01 12:38

Översiktsplanen är ett viktigt styrdokument för kommunen. Den anger inriktningen hur kommunen ska utveckla miljön och hur mark- och vattenområdena ska användas till mest nytta. Enligt agenda 2030 ska det hållbara arbetet med miljön dominera översiktsplanen och det finns fyra prioriterade områden: hållbar samhällsutveckling, god livsmiljö, livskraftigt näringsliv och kompetensförsörjning.          

Folkvalda politiker i kommunens nämnder kommer vara med och utforma planen. Det kommer inte bara vara presidiet från kommunstyrelsen och samhällsbildningsnämnden utan också presidiet från bildningsnämnden samt vård- och omsorgsnämnden som ska skapa en helhetsbild och samsyn och förankring. Även berörda tjänstepersoner kommer att vara delaktiga. De kommer föra dialog med kommuninvånarna genom en enkätundersökning. De kommer också prata med myndigheter, region Östergötland och fler berörda organisationer och grannkommuner.                                                     

När samhällsbyggnadsnämnden har godkänt planen skickas den vidare så allmänheten kan ta del av den. Efter de momenten så kommer översiktsplanen tas upp i kommunfullmäktige. Samhällsbyggnadsnämnden tycker att det låter som en bra idé att uppdatera översiktsplanen och tycker att kommunfullmäktige ska besluta om att anta en ny översiktsplan. 

Tidsplaneringen för översiktsplanen är satt. 2021 ska det ske ett startmöte och senare av 2021 ska en tidig dialog föras. Under 2022 kommer arbetet ske med olika inriktningar. 2023 ska översiktsplanen antas och träda i kraft. Finanseringen av projektet finns medräknat i samhällsbyggnadsnämndens budget.                                                           

Enligt plan- och bygglagen så måste varje kommun ha en aktuell översiktsplan. Planen behöver inte vara detaljerad vilket ger kommunen en stor utformningsfrihet. Det är viktigt att planen är överskådlig och tydlig. Översiktsplanen ska ge klarhet åt både kommunen, dess invånare och företag och ge förutsättningar för att kommunen ska kunna växa med fler invånare, ett rikt näringsliv och bra samhällsservice.                        

– Landshövdingen sa åt oss när han var här att översiktsplanen var för gammal, säger Christer Segerstéen (M), ordförande för kommunstyrelsen.                          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!