Kyrkan får tänka om inför påsken

Kyrkan påverkas i högsta grad av reglerna om att maximalt 50 personer får vistas på samma plats. Inför påskhelgen är det oklart hur de kommer göra för att begränsa antalet besökare.

Jörgen Sundeborn är kyrkoherde i Kinda pastorat och hoppas på en lösning för inför påskhelgen.

Jörgen Sundeborn är kyrkoherde i Kinda pastorat och hoppas på en lösning för inför påskhelgen.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2020-03-31 08:00

Från och med i söndags råder förbud på sammankomster med fler än 50 personer. Det beslutade regeringen och Folkhälsomyndigheten i förra veckan. Beslutet grundar sig i att minska spridningen av coronaviruset.

Inom Kinda pastorat kommer gudstjänster och högtidsmässor att påverkas. Jörgen Sundeborn är kyrkoherde i pastoratet och han säger att den senaste tiden har antalet besökare inte brukat överskrida 50 personer. 

– Även om det inte skulle komma någon alls så kommer vi fortsätta att hålla gudstjänster. Då kan folk veta att nu ber prästen för församlingen åtminstone, säger han.

Under den kommande påskhelgen däremot tror han att det kommer bli desto svårare. Till kyrkorna i både Kisa och Horn brukar ett hundratal personer bege sig under framför allt påskdagen. Senare den här veckan är det tänkt att pastoratet ska hålla ett möte där de ska diskutera hur de ska se till att kyrkorna håller sig till reglerna.

– Vi kommer att fira påsk, men det kanske blir på ett annat sätt. Vi respekterar naturligtvis förbudet med maximalt 50 personer och vi ska se över hur vi säkerställer att vi håller oss till det. Under rådande läge är det fullständig acceptans från alla håll, säger Jörgen Sundeborn.

Sedan ett par veckor tillbaka är kyrkans körverksamhet pausad. Detta på grund av att många deltagare tillhör riskgrupper. Samma sak gäller för deras samtliga konsertarrangemang.

Påsken är en av de allra största helgerna för kyrkan.
Påsken är en av de allra största helgerna för kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!