Kyrkornas gudstjänster stängs: "Klockorna kommer ringa"

De nya restriktionerna med max åtta personer på allmänna sammankomster gör att församlingarna i Kinda tvingas ställa in gudstjänster och verksamheter i kyrkorna.

Kinda pastorat och Rimforsa församling ställer in gudstjänsterna i kyrkorna efter regeringens nya restriktioner.

Kinda pastorat och Rimforsa församling ställer in gudstjänsterna i kyrkorna efter regeringens nya restriktioner.

Foto: Kollage

Kinda kommun2020-11-21 20:00

– Vi har inte möjlighet att ha öppna gudstjänster med församling. Därför är vi tvungna att stänga nu. Med regeringens intention att göra allt man kan för att stoppa smittspridningen försöker vi dra vårat strå till stacken, säger Jörgen Sundeborn, kyrkoherde på Kinda pastorat.

Det gäller från och med måndag nästa vecka och samma gäller för Rimforsa församling. Båda församlingarna kommer som alternativ att ringa i kyrkklockorna på söndagarna och ge tillfälle för bön.

– Då finns präst på plats i en av våra kyrkor och förrättar den här bönegudstjänsten ensam, säger Sundeborn och fortsätter: 

– Så att man i hemmet kan följa med när klockorna ringer, om man vill.

Kinda pastorat ska även försöka komma ut med någon form av andakt inför helgerna i december. I Rimforsa kommer man att lägga upp gudstjänster på Facebook.

Flera gruppverksamheter har redan ställts in efter att restriktionerna skärptes i slutet på oktober. Från och med måndag ställer Kinda pastorat även in barn- och konfirmands-verksamheten in.

Rimforsa församling kommer tills vidare ha barnverksamheten öppen, men konfirmanderna kommer inte träffas.

– Barnen här går i skola tillsammans, så vi tycker att vi klarar det. Däremot får inte vuxna följa med, säger kyrkoherden Jyrki Myöhänen.

För den som behöver någon att prata med hälsar kyrkoherdarna att man kan ringa till prästerna.

Kinda pastorats kyrkoherde Jörgen Sundeborn.
Kinda pastorats kyrkoherde Jörgen Sundeborn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!