"Ligger i linje med den bild vi har"

NarkotikaspÄren i Kindas avloppsvatten ökar. Det Àr inget som förvÄnar kommunpolis Sofia Hedberg, som samtidigt inte vill dra för stora slutsatser av mÀtningarna.

För kommunpolis Sofia Hedberg kommer de ökade narkotikaspÄren i Kindas avloppsvatten inte som nÄgon överraskning.

För kommunpolis Sofia Hedberg kommer de ökade narkotikaspÄren i Kindas avloppsvatten inte som nÄgon överraskning.

Foto: Arkiv/Pelle Johansson

Kinda kommun2019-12-16 10:00

– Det ligger i linje med den bild som bĂ„de vi och till exempel socialtjĂ€nsten har, att det finns en problematik med narkotikabruk i Kinda, men det gĂ€ller att ta de hĂ€r mĂ€tningarna som en del av en större kartlĂ€ggning, förklarar hon. 

Som vi skrev tidigare i veckan visar lĂ€nsstyrelsens mĂ€tningar av avloppsvattnet att bruket av sĂ„vĂ€l amfetamin som cannabis ökar i Kinda. FrĂ„n polisens horisont Ă€r det ingen överraskning. Hittills under 2019 har 32 anmĂ€lningar om narkotikabrott gjorts, allt frĂ„n bruk till innehav, och totalt har 23 individer, varit misstĂ€nkta. Detta Ă€r i nivĂ„ med 2018 Ă„rs siffror. 

– Förutom att vi deltar i förebyggande forum med kommunen, skolan och socialtjĂ€nsten görs riktade insatser, exempelvis husrannsakan, nĂ€r vi fĂ„r indikationer om narkotikabrott. Jag tror att vi ligger ganska rĂ€tt i hur vi arbetar, sĂ€ger kommunpolisen och fortsĂ€tter: 

– VĂ„r roll Ă€r att upptĂ€cka problemen i tid för att sedan kunna slussa vidare till stödverksamhet. Det finns ju ingen vits med att fĂ„ böter för att man har varit positiv pĂ„ cannabis, utan det handlar om att fĂ„ hjĂ€lp.

Kan ni se nĂ„gon stegrande trend? 

– Över tid kan vi absolut se det, och vi kĂ€nner en oro över framförallt ungdomar och unga vuxna, för det Ă€r dĂ€r missbruket ofta börjar. En viktig del i det förebyggande arbetet Ă€r att man fĂ„r personal som jobbar med ungdomar att vara vaksamma och kĂ€nna igen tecken pĂ„ missbruk, avslutar Hedberg.

Ökningen av cannabis var för Kindas del 11 doser, frĂ„n 55 till 66 stycken per tusen invĂ„nare och dygn.
Ökningen av cannabis var för Kindas del 11 doser, frĂ„n 55 till 66 stycken per tusen invĂ„nare och dygn.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!