– Det ligger i linje med den bild som både vi och till exempel socialtjänsten har, att det finns en problematik med narkotikabruk i Kinda, men det gäller att ta de här mätningarna som en del av en större kartläggning, förklarar hon.
Som vi skrev tidigare i veckan visar länsstyrelsens mätningar av avloppsvattnet att bruket av såväl amfetamin som cannabis ökar i Kinda. Från polisens horisont är det ingen överraskning. Hittills under 2019 har 32 anmälningar om narkotikabrott gjorts, allt från bruk till innehav, och totalt har 23 individer, varit misstänkta. Detta är i nivå med 2018 års siffror.
– Förutom att vi deltar i förebyggande forum med kommunen, skolan och socialtjänsten görs riktade insatser, exempelvis husrannsakan, när vi får indikationer om narkotikabrott. Jag tror att vi ligger ganska rätt i hur vi arbetar, säger kommunpolisen och fortsätter:
– Vår roll är att upptäcka problemen i tid för att sedan kunna slussa vidare till stödverksamhet. Det finns ju ingen vits med att få böter för att man har varit positiv på cannabis, utan det handlar om att få hjälp.
Kan ni se någon stegrande trend?
– Över tid kan vi absolut se det, och vi känner en oro över framförallt ungdomar och unga vuxna, för det är där missbruket ofta börjar. En viktig del i det förebyggande arbetet är att man får personal som jobbar med ungdomar att vara vaksamma och känna igen tecken på missbruk, avslutar Hedberg.