Lokala handeln rasar mot kommunens julklapp

Presentkortet kommunanställda får i julklapp kommer inte att gynna den lokala handeln. "Det är provocerande", säger Anna S Johansson, delägare på Grahns bilar.

Anna S Johansson, delägare på Grahns bilar och kommunchefen Sergei Sorokin.

Anna S Johansson, delägare på Grahns bilar och kommunchefen Sergei Sorokin.

Foto: Kollage

Kinda kommun2020-12-14 19:20

Kommunens årliga julklapp till de anställda rör upp känslor. Årets present kommer inte att gynna den lokala handeln, utan kommer istället vara ett presentkort som gäller på andra företag. 

Gudrid Hansen, centrumsamordnare i Kisa, berättar att de handlare som hon har varit i kontakt med är upprörda. En av dem är Anna S Johansson, delägare på Grahns bilar.

– Den som har fattat beslutet att man inte ska gynna den lokala handeln i Kinda förstår nog inte riktigt. Man uppskattar inte den lokala handeln som vi har i kommunen. Jag blir ledsen, för jag tror att det beror på okunskap och oförstående, säger hon.

Kommunchef Sergei Sorokin fattade beslutet.

– Om jag saknar kompetens för att fatta beslutet, det kan hända, men då är jag ovetande om det. I så fall vill jag lära mig vad vi missar i sammanhanget. Jag hoppas på dialog med det lokala näringslivet. 

Kommunen betalar 350 kronor (exklusive moms) styck för presentkort värda 937 (inklusive moms). Sammanlagt kostar det kommunen cirka 300 000 enligt Sorokin. 

Han beskriver kommunens resonemang:

– Vi har tittat på möjligheten att hitta en lösning som skulle gynna både det lokala näringslivet och våra medarbetare. När vi tittade på tillgängliga lösningar så konstaterade vi att det som erbjöds av det lokala näringslivet bara var fokuserat till en av våra tre orter. Det känns inte särskilt rimligt att bara gynna en del av kommunen. 

– Lösningen att alla som ville skulle kunna ansluta sig fanns också digitalt. Men det visade sig vara väldigt krångligt rent administrativt och ekonomiskt. Det skulle kosta pengar för både företagarna och oss. Så i det läget valde vi att gå med en mer standardiserad lösning och förhöll oss till upphandlingslagstiftningen, fortsätter han.

Han menar att det kändes rätt eftersom presenten i första hand handlar om att premiera och tacka kommunens medarbetare. 

Anna S Johansson hoppas på en närmare dialog mellan näringsidkarna i Kinda och kommunen. Vilket redan är planerat i fortsatta frukostmöten mellan kommunen och "Kisa handel och service".

– Där vi kan utveckla och lära oss att förstå varandra, säger hon.

Sergei Sorokin håller med om att kommunen och näringsidkarna bör fortsätta och utveckla kontakten. 

Kinda kommun hamnade på plats 250 av 290 på näringslivsrankingen över "lokalt företagsklimat". 

Gudrid Hansen, centrumsamordnare i Kisa, berättar att de lokala handlarena är upprörda.
Gudrid Hansen, centrumsamordnare i Kisa, berättar att de lokala handlarena är upprörda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!