Louise och Julia förstärker räddningstjänsten

I över tio år utgjordes Kindas räddningstjänst till 100 procent av män. Nu har två kvinnor på kort tid förstärkt brandmanskåren, något de hoppas ger ringar på vattnet.

"Det behövs fler tjejer inom räddningstjänsten", säger Louise Walldén och Julia Karlsson som är de första kvinnorna inom Kindas räddningstjänst på många år.

"Det behövs fler tjejer inom räddningstjänsten", säger Louise Walldén och Julia Karlsson som är de första kvinnorna inom Kindas räddningstjänst på många år.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-02-04 17:00

"Det behövs fler tjejer inom räddningstjänsten", konstaterar de nya deltidsbrandmännen Louise Walldén och Julia Karlsson när vi träffas vid brandstationen i Kisa. Den förstnämnda har för dagen jour, men är ledig från sitt jobb som undersköterska inom hemtjänsten. Julia däremot, hon har bara några minuter över innan hon, efter en kort intervju, måste tillbaka till sitt arbete på en kommunal gruppbostad.

– Att bli brandman har faktiskt varit en dröm ganska länge och det känns extra bra att vi är två tjejer nu. Jag tänker att vi kan bidra med ett lite annat tankesätt och nya idéer, berättar hon.

Räddningstjänsten i Kinda har genom åren, som räddningschef Thomas Blixt uttrycker det, arbetat "kopiöst" för att rekrytera just kvinnor, men utan att lyckas.

– Kommunen har en jämställdhetspolicy som man ska försöka jobba efter men den är svår att uppnå här, likväl som det är svårt att få män till vård och omsorg. Vi har mål uppsatta och jag kan väl säga att så fort vi får in en kvinna som är intresserad och klarar testerna går hon före i kön, förklarar Blixt och fortsätter: 

– För oss i räddningstjänsten är det väldigt inspirerande och bra att få in kvinnor. Nu har vi lagt en del av pusslet och förhoppningsvis kan det här göra att fler kvinnor söker sig till oss.

För Louise Walldén var det en hjärt- och lungräddningsutbildning som väckte intresset för brandmansyrket. För drygt ett år sedan skickade hon in en intresseanmälan, klarade under sommaren av fystesterna och hälsoundersökningen och skickades sedan på en tre veckor lång preparandutbildning. I slutet av 2019 klev hon in i en av jourgrupperna.

– För mig handlar det mycket om att utvecklas som människa och bli säkrare i mig själv. Jag tycker om sjukvårdsbiten och här kan jag få ännu mer erfarenhet av att hjälpa människor, berättar hon och fortsätter: 

– Yrket är brett och alla typer av människor behövs. För många som är med om en olycka kan det nog vara en trygghet om även kvinnor finns med i räddningstjänsten.

Hur ska man göra för att locka fler kvinnor till räddningstjänsten?

– I april kommer vi bland annat att ha en tjejkväll här på brandstationen. Det kommer en utbildare från Räddningstjänsten Östra Götaland och tanken är väl att vi kanske ska testa på lite olika moment. Målet är att fler ska bli intresserade.

"För mig handlar det mycket om att utvecklas som människa", säger Louise Walldén om sitt val att söka sig till räddningstjänsten.
"För mig handlar det mycket om att utvecklas som människa", säger Louise Walldén om sitt val att söka sig till räddningstjänsten.
Karta: Brandvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!