114 år. Så länge har Majblommans riksförbund funnits (som fram till 1998 hette "Förstamajblommans riksförbund"). Syftet var då främst att bekämpa folksjukdomar. Idag används pengarna för att bekämpa barnfattigdom.
– Senast gick pengarna till att handla julklappar. Det är oftast basala saker som kläder men det är ändå speciellt för barnen att få det som de har önskat sig, att de får känna sig fina. Att få tillbaka det glittret i barnens ögon, det är värt allt, säger Helen Larsson, ordförande i Kindas majblommekommité, som grundades 1913.
Sålde du majblommor som barn?
– Ja, och jag minns att det var så spännande att cykla runt och hålla reda på pengar för första gången. Då kostade inte blomman så mycket heller, jag tror knappt en krona (skratt).
Under pandemin har försäljningen skiftat form. Från att elever med grön väska innehållande majblommor artigt frågat förbipasserande utanför affärer kommer årets försäljning, liksom fjolårets, att ske digitalt - som innebär att man får årets tiger- och zebrafärgade blomma skickad till sig digitalt.
För de samlare som vill ha en fysisk blomma finns fjolårets, som då endast såldes digitalt, att få hemskickad. Mer bekant från det senaste århundradet är det fortfarande är tusentals barn som säljer majblommorna.
– Jag vill hellre sälja utomhus, som min brorsa gjorde, säger Otilia Bönner som går årskurs 4 på Rimforsa skola och han får medhåll av de andra eleverna runt utebordet.
Otilia Bönner, Vidar Hultman och Evelina Glemhorn går i fyran på Rimforsa skola och Ayda Nordkvist Brejd går i femman.
– Vi fick inte sälja förra året, därför ville jag göra det i år, säger Ayda Nordkvist Brejd.
Hur ska ni sälja då?
– Kanske till mormor och morfar, säger Vidar Hultman.
– Och jag vet en Whatsappgrupp som mamma och typ alla i hennes släkt är med i, säger Evelina Glemhorn.
Fortfarande är släkt och nära vänner en tacksam köpgrupp för majblommebarnen, vilket kan behövas då försäljningen har minskat kraftigt i och med pandemins digitalisering av blommorna. 2019 såldes majblommor för 67 miljoner kronor. 2020 såldes det för 10,6 miljoner.
– I fjol fick vi in drygt 10 000 kronor. Vi brukar få in mycket, mycket mer. Men många är fortfarande duktiga och säljer, i Kinda kommer det att vara runt 100 barn i år, så det är vi jättetacksamma för, säger Helen Larsson.