Det är genom sitt medlemskap i Samordningsförbundet Centrala Östergötland, tillsammans med bland andra Linköpings kommun, som Kinda är en del av den arbetsmarknadsinriktade insatsen. Det totala stödet från den Europeiska socialfonden ligger cirka 25 000 000 kronor och för Kindas del innebär detta två och en halv tjänst uppdelat på tre år.
– Genom det här projektet såg vi stora samverkansmöjligheter och en chans att nå långtidssjukskrivna och unga med aktivitetsersättning, en målgrupp som ofta hamnar mellan stolarna. I ett första skede handlar det inte om att deltagarna ska ut i arbete eller studier, utan att de ska göra en stegförflyttning med hjälp av motiverande insatser, förklarar Kunnari.
Det var för drygt två månader sedan som hon inledde projektets analys- och planeringsfas.
– Just nu undersöker jag var den här gruppen av individer finns i Kinda, vilka behov de har och vilka strukturer som vi i kommunen behöver bygga upp. Redan från start tänker vi implementering, att det är arbetsmarknadsinsatser som vi vill ska fortsätta.
Redan nu har en psykolog anställts i projektet och även en arbetsterapeut ska rekryteras. Själva genomförandetiden är planerad att starta i april 2020 och pågå under två års tid.
– En stor del av projektet handlar om samverkan, och det ser jag fram emot. Vi vill hitta en form här i Kinda som kan underlätta arbetet med individen. En form som individen upplever som nära och enkel.