På söndag är det första söndagen i mars och enligt en snart 100-årig tradition hålls då Vasaloppet. Starten gick 1922 och har lockat många skidlöpare genom åren. Fyrbarnspappan tillika mjölkbonden Rickard Öst är en av dem.
– Jag tycker om att åka skidor. Det blir löpning också och rullskidor. Jättemycket rullskidor.
Sitt yrke till trots hinner han ta hand om kroppen.
– Ja, jag hinner allt åka lite. Jag har inte alltid varit så jätteaktiv. Det har kommit mer på senare år när barnen blivit större, så nu får jag mer tid för mig själv, konstaterar han.
De fyra barnen är i åldrarna 26, två tvillingar på 25 och yngste sonen är 15 år. Ingen av dem har fastnat för skidspåren.
Den yngste har varit med på ett pass i vinter annars har Rickard åkt själv.
Pandemin har ju ändrat förutsättningarna för så gott som allt och alla och även för Vasaloppet och dess entusiaster.
– I år tävlar bara eliten. I år tror jag dock att alla som går i mål får medalj. Trångt lär det ju inte bli. Det kommer bli stor skillnad i år. Backen uppför går nog bättre för det rör sig nog mer.
En annan sak som är annorlunda i år är att Rickard får åka upp själv.
– Normalt sett brukar vi vara 13 stycken som bor i ett par vänners stuga, men i år blir jag själv. Så jag ska nog köra upp på söndagmorgon. Mitt led startar 10.20 så om jag kommer iväg 03.30 så ska det nog gå.
Trots att Rickard bor i Kinda så tävlar han för IFK Österbymo och han har tränat mycket inför årets lopp.
– Jag har aldrig kört så mycket skidor som i år. Jag har tränat så mycket att skulle kännas tråkigt att inte få åka nu. Vasaloppet är målet med träningen hela året.
När Rickard funderat en stund konstaterar han att årets lopp blir det sjunde i ordningen. Han var sjuk för två år sedan och fick stanna hemma, det skapade en lucka i en annars ospräckt serie.
Hur klarar du att hålla vätskebalansen under loppet?
– Jag stannar vid alla kontroller och dricker rejält. Jag brukar köra hälften blåbärssoppa och hälften buljong ungefär. Buljong är äckligt men den är salt och man känner att man behöver det, så den tar jag. I övrigt laddar jag med pasta dagen innan bara.
Vilket är ditt bästa knep till andra Vasaloppsåkare?
– Att inte köra för fort i början. Jag brukar bli rejält trött i Evertsberg, för jag kör alltid för fort i början, men jag hoppas att jag inte gör det i år, skrattar han.