Nyligen kom rapporter om att sex av de 15 personer som har avlidit till följd av coronaviruset i Stockholmsområdet, är personer med somalisk bakgrund. Svensk-somaliska läkarföreningen har tittat närmare på de fallen och tror att bristande information på andra språk än somaliska kan vara en orsak och att de därmed levde sina liv precis som vanligt.
I Kinda är Mohamed Amiin ordförande och grundare av föreningen Hope i Kinda. I den rollen har han även tagit på sig att samordna och dela ut information så att personer med somalisk bakgrund också kan få all information på ett tydligt sätt.
– Jag försöker hålla alla uppdaterade om vilka råd som Folkhälsomyndigheten ger. Min bild är att många har svårt att förstå råden och då blir det lite oroligt, säger Mohamed Amiin.
Han känner till läget som råder i Stockholm och har därför tagit initiativet till att sätta upp papperslappar med information på somaliska och engelska i bland annat syriska invandrarlokalen på Östgötagatan i Kisa. Även Somaliska samhällsutvecklingsföreningen i Kinda har Mohamed Amiin haft kontakt med för att säkerställa att alla får rätt och tydlig information om coronakrisen.
– Språkförbistringar kan vara en anledning, och vi vill inte att invånarna i Kinda som inte kan svenska lika bra, riskerar att inte förstå myndigheternas uppmaningar och rekommendationer. Så tydlighet i de här frågorna är jätteviktigt, säger Mohamed Amiin.