Nämnden har backat 14,5 miljoner under året

Placeringar inom individ- och familjeomsorgen i Kinda har kostat vård- och omsorgsnämnden 12,5 miljoner kronor under året. Framöver vill de mer pengar till nämnden.

Mona Damm (M), Lars Karlsson (L) och förvaltningschef Ida Björkman. Vård- och omsorgsnämnden har backat 14,5 miljoner kronor under året.

Mona Damm (M), Lars Karlsson (L) och förvaltningschef Ida Björkman. Vård- och omsorgsnämnden har backat 14,5 miljoner kronor under året.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-11-28 16:00

– Här måste vi jobba långsiktigt. Det är ingenting som vi kommer att kunna ordna över några dagar, utan här måste vi se det långsiktigt, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Totalt backar vård- och omsorgsnämnden i Kinda kommun med 14,5 miljoner kronor sett till 2019 års budget. Placeringar för personer med exempelvis missbruksproblem, står för 12,5 miljoner. Resterande två miljoner gäller övrig verksamhet, så som äldreomsorg, hemsjukvård och funktionsstöd, och det ser nämnden som ett steg i positiv riktning. 

Prognosen som kom i oktober indikerade att den siffran då låg på minus 3,5 miljoner kronor. Åtgärdsplanerna som de tog fram under hösten ser de har slagit väl ut och Lars Karlsson ser att siffrorna förmodligen hade varit betydligt dystrare annars.

Lars Karlsson kan även se att det blev felbudgeterat när det gäller LSS-boendet på Sjögatan i Kisa. Det skulle ta sex placeringar, men byggdes för åtta och i dagsläget är det åtta personer som är placerade där och det skapar merkostnader.

Den 19 december kommer de att gå igenom budgeten mer i detalj. Lars Karlsson ser att det är kostnaderna för placeringar som kostar allra mest och vill se mer pengar till vård- och omsorgsnämnden framöver för att kunna bemöta de höga kostnader som placeringarna utgör.

– Jag kan se att nämnden har varit underbudgeterad och framöver måste vi få rätt budget så att det blir rimligt, säger Lars Karlsson.

Lars Karlsson är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Kinda.
Lars Karlsson är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Kinda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!