När larmet går: "Kör försiktigt, ni måste komma fram"

När det blir halka på vägarna sänker Räddningstjänsten hastigheten. "Det påverkar vår utryckningskörning", säger Räddningschef Thomas Blixt.

Räddningschef Thomas Blixt uppmanar sin personal till försiktighet när de ska rycka ut på halt väglag. Det viktiga är att komma fram.

Räddningschef Thomas Blixt uppmanar sin personal till försiktighet när de ska rycka ut på halt väglag. Det viktiga är att komma fram.

Foto: Kollage/Carl Holmqvist/Dennis Petersson

Kinda kommun2021-02-05 17:00

Efter en dryg vecka sedan det intensiva snöfallet i Kinda så har räddningstjänsten ryckt ut på två trafikolyckor med halkan som en orsak. När Räddningstjänsten får ett larm i halkan så är Kindas Räddningschef Thomas Blixt noga med instruktionerna till räddningspersonalen.

– Nu kör ni försiktigt, ni måste komma fram. När vi pratar med personalen i vagnhallarna så är det viktigt att vi säger: tänk på att komma fram, vår viktigaste funktion att vi ska hjälpa någon annan. Vi ska inte vara dem som ska bli hjälpta, säger Thomas Blixt.

Han fortsätter:

– Peppar peppar, ta i trä, jag har inte varit med om någon olycka där en brandbil har skadats på grund av halkan.

undefined
En av Räddningstjänstens fordon på väg till flerbilsolyckan torsdagen 28 januari.

Thomas Blixt flikar också in en eloge till entreprenörerna som plogar vägarna.

– Jag tycker att vi har haft bra väghållning. Entreprenörerna har röjt utifrån den kapacitet man har och har verkligen försökt att tillgodose vägarna. Både inne i samhället och på de stora vägarna, det kan jag tycka är en bragd med tanke på hur mycket snö som kom, säger Räddningschefen. 

Under den dryga veckan har Räddningstjänsten åkt ut på två larm om olyckor i halkan. Samma morgon som snönovädret kom, torsdag 28 januari, var flera bilar inblandade i en trafikolycka på riksväg 23/34 norr om Rimforsa. På måndagen den första februari fick en lastbil sladd och ställde sig över båda körfälten på riksväg 23/34 nära Rothult.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!