Nästa vecka startar Kindas älgjakt

På måndag startar älgjaktssäsongen i Kinda. Kindas älgförvaltningsgrupp tycker att antalet älgar ligger på en bra nivå just nu.

Peter Monell ser fram emot årets älgjakt.

Peter Monell ser fram emot årets älgjakt.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-10-09 22:00

Det är en mångårig tradition i Sverige där ofta släkt och hela byar vänder hem under några dagar och träffas. Genom åren har jakten förändrats mycket. I södra Sverige har det så kallade folkdrevet varit det vanligaste förekommande, vilket innebär att jägaren genom klappar och ropande driver älgarna mot en skyttekedja i skogen.

Sedan det blev vanligare att jaga vildsvin blev det också allt vanligare med vildsvinshundar inom jakten. I slutet av 70-talet fanns det fyra älghundar i Kinda. I dag uppskattar Peter Monell på viltförvaltningen i Kinda, att det finns 100 och 150 hundar som jagar bland annat älg. 

– Det är det oerhört viktigt att det används hundar som är lämpliga för älgjakt och det är jägarnas ansvar. När hunden ställer sig framför älgen och skäller så gör den helt rätt, men om den kommer igång och börjar hetsjaga älgen kan det bli farligt för älgen. Skarpa och hetsiga hundar som stressar älgarna ska inte användas till älgjakt, så lite mer sunt förnuft bland jägarna hade varit bra, säger Peter Monell.

Han har arbetat med viltförvaltning och älgrelaterade frågor i drygt 30 år i Kinda. Sedan 2012 sitter han med i Kindas älgförvaltningsgrupp där han representerar en av tre personer från jaktsidan. Den andra sidan består av personer från ägarsidan och totalt ingår det sex representanter i en älgförvaltningsgrupp.  

Inför årets älgjaktssäsong tycker Peter Monell att älgstammen i kommunen ligger på en bra nivå men varnar för att det kan ha fötts färre antal kalvar i år mot normalt. 

– Då får vi rätta avskjutningen efter vad som fötts och det vet vi först efter 30 dagar då reproduktionsrapporten ska vara inlämnad, säger han.

Därför manar han till uppföljningsmöte efter en månad inom de olika jaktlagen där man följer upp hur situationen ser ut, vad som hänt och hur man ska jaga vidare.

Under de senaste åren har älgstammen minskat och antalet skjutna älgar blir färre i Östergötland. 2012 sköts det 3372 älgar, medan det förra året sköts 1459 stycken. 

I Kinda ligger den årliga avskjutningen kring 250 älgar. Inför jakten uppskattas Kindas älgstam till ca 600 vuxna djur plus det antal kalvar som fötts under våren och det är just antalet födda kalvar som avgör hur mycket älg som kan skjutas för att inte öka eller minska älgstammen.  

Älgjaktsäsongen pågår fram till sista februari 2020.

Peter Monell är själv jägare och tycker att älgjakten är fin tradition så länge det sköts på rätt sätt.
Peter Monell är själv jägare och tycker att älgjakten är fin tradition så länge det sköts på rätt sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om