SD vill se koll av brottshistorik inom äldreomsorgen

I en motion föreslår SD i Kinda att kontroll av belastningsregistret ska krävas för anställning inom äldreomsorgen. Men styret är emot förslaget.

"Det handlar här om allvarlig brottslighet som 
narkotikaförsäljning, narkotikaberoende, stölder eller våldsbenägenhet." Så står det SD:s i motion, som bland annat Christina Nilsson varit med och skrivit.

"Det handlar här om allvarlig brottslighet som narkotikaförsäljning, narkotikaberoende, stölder eller våldsbenägenhet." Så står det SD:s i motion, som bland annat Christina Nilsson varit med och skrivit.

Foto: Widar Andersson

Kinda kommun2023-02-11 17:00

– Vi tar belastningsregister när det gäller barn och ungdomar, men äldre är ju precis lika sköra.

Så argumenterar Christina Nilsson (SD) i frågan. Hon är en av personerna bakom motionen, som fick stöd även av LPo och L.

Från de styrande partierna blev det nej när motionen togs upp under senaste mötet i kommunstyrelsen (KS), även om Conny Forsberg (S), första vice ordförande i KS, säger sig kunna förstå att kravet finns i kommuner som Malmö.

undefined
Conny Forsberg (S), kommunstyrelsens vice ordförande, tycker att kontroll av belastningsregistret för arbete inom äldreomsorgen inte behövs i Kinda. "Skulle det helt plötsligt bli ett stort problem, fine, då ska vi hantera saken", säger han.

– De har mycket organiserad kriminalitet så där kanske de vill ha lite mer koll.

Han ställer sig dock frågan vilken evidens det finns för att det skulle ha effekt.

– Det är inte säkert att man finns i brottsregistret, man kanske kan stjäla narkotika eller saker från äldre ändå.

Men vad är nackdelarna med att införa ett sånt krav?

– Jag ser det som en ren integritetsfråga, säger Forsberg och fortsätter:

– Jag tror inte att det hindrar brottsligheten på det sättet man kanske tror. Så det känns som ett helt onödigt varv när man anställer folk. Vad blir nästa sak, ska du lämna ett utdrag ur belastningsregistret på varenda arbetsplats för att få jobba där?

Argumentet är väl att det handlar om äldre som behöver skyddas extra mycket?

– Jo absolut, så är det ju, men jag tänker att det också finns andra sätt att se till att det här löser sig med hjälp av olika rutiner och så vidare. Jag tror inte att det här är ett stort problem i Kinda heller. Varför ska vi gå i bräschen för en sån här sak? Skulle det helt plötsligt bli ett stort problem, fine, då ska vi hantera saken.

undefined
"Det handlar här om allvarlig brottslighet som narkotikaförsäljning, narkotikaberoende, stölder eller våldsbenägenhet." Så står det SD:s i motion, som bland annat Christina Nilsson varit med och skrivit.

Christina Nilsson håller med om att Kinda inte är en särskilt utsatt kommun, men tycker att man bör agera ändå.

– Varför vänta på att det händer nånting?

Exakt vilka brott som ska kunna sätta stopp för en anställning menar hon att förvaltningen i slutändan ska avgöra.

– Det är inte meningen att man är diskvalificerad för att man har åkt med obesiktigad bil. Det ska vara de riktigt allvarliga brotten.

Hur ser du på risken för att de som begått mindre allvarliga brott låter bli att söka jobben av integritetsskäl?

– Det kan jag inte se som nån större fara faktiskt. Visserligen har vi problem med kompetensförsörjningen, men att nån inte skulle söka för att de skulle behöva visa det, nej det tror jag inte riktigt.

 Frågan avgörs slutgiltigt på fullmäktigemötet måndag den 13 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!