– Vi har verkligen anammat råden att hålla sig hemma och inte vara ute på stan mer än nödvändigt. Här hemma finns det massor att syssla med, både stort och smått, säger Torbjörn Nyström.
Detaljhandeln och även turismnäringen är två branscher som upplevt tunga månader under våren med mycket tapp på omsättning och besökare. Detta ses som en effekt av att coronaviruset begränsar oss. Men bland byggvaruhandlarna upplever de inte samma nedåtgående trend.
Torbjörn Nyström är 66 år och gick i pension i höstas. Sedan dess har han fått mer tid till hemmet och sina fritidsintressen, men de tunga jobben har ändå blivit liggandes. Nu när han ändå mest håller sig hemma blir det ett tillfälle för honom att fixa listerna i köket, något som annars troligen fortsatt hade varit ett projekt som blivit liggandes.
– Man har tänkt att det där tar jag senare eller någon dag när det är sämre väder. Men nu när man bör undvika större folkmassor så har jag tagit tag i det, vilket känns skönt, säger han.
Golvlisterna i köket ska bytas ut och efter det ska han ta tag i att slipa och måla om vissa delar av huset. Torbjörn och hustrun Britt Nyström beskriver tillvaron som annorlunda och i vanliga fall skulle de nog varit ute med husvagnen nu.
På Allert Järn och Bygg i Kisa upplever de att det är många kunder som handlar för att fixa egna projekt och de tror att det är en följd av att många kan arbeta hemifrån eller har blivit permitterade. Omsättningen för mars och april har ökat med 50 procent jämfört med samma månader under 2019.
– Det är oerhört mycket att göra. Vi ser en kraftig ökning från förra året och främst är det privatpersoner som ser att det finns tid för att bygga. Mycket altaner verkar det vara på gång, säger Robert Allert, delägare.
Även på bygghandeln K-Bygg i Rimforsa märker de av samma trend.
– Det är mycket mer spring in och ut i butiken och kunder som vill ha hjälp. För oss tycker jag att affärerna går väldigt bra just nu, säger filialchef Torgny Kargén.
Det enda som han upplevt som ett minus i sammanhanget är att de inte fått några munskydd till försäljning, men medger att sjukvården behöver dem mer.
– Vi förstår att sjukvården är prioriterat i det här läget, vilket jag tycker är rätt, säger Torgny Kargén.