Sent på måndagskvällen, vid ett extrainsatt kommunfullmäktige-sammanträde, tog Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna över det politiska styret i kommunen. Tidigt på tisdagsmorgonen, inte ens ett dygn senare, utförde moderatledaren Segerstéen sitt första uppdrag som kommunstyrelsens ordförande (KSO). När vi slår oss ned för en längre intervju har han ännu inte fått tillgång till sitt "riktiga" kontor. Det praktiska ordnas inte på en handvändning.
– Nej, så är det, men maktskiftet verkställdes direkt efter KF igår och i dag gör jag min första "arbetsdag". Bara för att man byter ordförande vänder man inte upp och ned på himmel och jord, det finns en turordning och flera möten är redan planerade, så det gäller att sätta sig in i allting. I dag på morgonen hade vi ett kanslimöte, förklarar Segerstéen.
Trots att maktskiftet nu har fått grönt ljus i Kindas högsta beslutande organ finns det en risk att förändringen pausas. Den nybildade oppositionen, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Landsbygdspartiet oberoende, meddelade nämligen under tisdagen att de ämnar överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Om rätten då beslutar om inhibition kommer den föregående KS-ordföranden Conny Forsberg (S) att återgå till arbetet tills en rättslig prövning gjorts.
Hur ser du på risken för ett sådant scenario?
– Dels har vi docenten Erik Wångmar, vid Linnéuniversitetet, som pekar på att ett byte av presidiet bör vara lagligt. Det juridiska utlåtande vi har begärt bedömer också att maktskiftet är enligt lag. Läser man dessutom förarbetena till kommunallagen tycker jag att lagens intention framgår tydligt, svarar Kindas nya kommunalråd.
Oavsett risken, ända till förvaltningsrätten meddelar annat, kommer Christer Segerstéen att fortsätta sitt nya politiska uppdrag. Första gången han klev in i politiken, då i Linköping, var han 18 år gammal och ordförande för Moderaternas sektion "Konservativ skolungdom". Därefter följde 13 år som officer vid I4, även det i Linköping, innan han tog över släktgården utanför Rimforsa, blev skogsägare och engagerad i Södra – Sveriges största skogsägarförening. På slutet var han verksam som styrelseordförande. Nu, snart 71 år fyllda, återgår han till en 100 procentig anställning.
– Min tanke var inte alls att jag skulle bli oppositionsråd efter valet 2018 men sedan fick jag över 100 personröster och partikollegan Björn Hoflund valde att hoppa av, så på den vägen är det. Vi ska ju, enligt Fredrik Reinfeldt, höja pensionsåldern och jag känner mig fortfarande engagerad, konstaterar Segerstéen och fortsätter med glimten i ögat:
– Samtidigt fick jag inte direkt några gratulationer från min hustru igårkväll. Hon har tagit ett stort ansvar för familjen under mina 24 år i Södra. Nu dröjer det lite innan jag kan betala tillbaka.
Det nya M-styret i Kinda har endast 14 säkrade mandat i kommunfullmäktige och är därmed en minoritet.
Hur ser du på den utmaningen?
– Nu fick vi stöd av SD i maktskiftet, de ville ha en förändring, men samtidigt räknar vi inte med att de kommer att stötta oss i varje liten frågeställning framöver. Det gäller att finna breda lösningar och diskutera över partigränserna. I vissa frågor skulle vi kunna vara överens med S till exempel.
Men med de politiska turer som varit, har ni verkligen bäddat för dialog?
– Man kan väl säga så här att S faktiskt ställde sig bakom den budget som vi har från och med 2021. De besparingar vi ser framför oss ser vi är möjliga genom effektiviseringar – sedan kan det säkert vara beslut som kräver att vi kommer överens med andra partier, och vi tror på en fortsatt god dialog.
Hur ska ni stärka medborgarnas förtroende igen?
– Vi måste, på ett bättre sätt, förklara de beslut vi fattar och det vi gör.
På slutet av intervjun får Kindas nya "general" Christer Segerstéen möjlighet att lyfta de fem saker/frågor han tycker är de enskilt viktigaste under de resterande två åren av mandatperioden.
– Vi behöver landa i byggnationen av Rimforsa skola. Vi behöver utveckla det näringslivspolitiska arbetet och det sätt kommunen kan stötta upp på plansidan. Vi måste tänka över framtidens äldreomsorg och säkerställa ett nytt vårdcenter i Kisa. Vi måste också arbeta med bredbandsfrågan och utträdet ur Itsam, svarar han och avslutar:
– Slutligen måste vi bibehålla tillväxten och den positiva befolkningsutvecklingen.